Presedintelui Basescu nu i-a mai ramas decat "intoarcerea la popor", eventual printr-o campanie electorala improvizata si gestionata de tot mai restransa echipa de consilieri.

seful statului si-a inceput actiunea o data cu numirea noului guvern, printr-un discurs in care se adresa doar electoratului si in care se delimita brutal de intreaga clasa politica, explicandu-si esecurile prin faptul ca "rezistenta fata de schimbare a ramas foarte puternica".

Daca Parlamentul decide suspendarea sa, presedintele va fi nevoit sa bata tara cu piciorul pentru a-i convinge pe oameni ca merita sa-si pastreze functia, pentru a-i convinge sa voteze impotriva celorlalti politicieni, care la randul lor fac propaganda la majoritatea televiziunilor centrale.

"Antenele" liderului conservator, Dan Voiculescu, sunt doar instrumentele cele mai proeminente, in vreme ce hartuirea directorului de stiri de la TVR e semnalul ca liberalii (care l-au numit pe presedintele televiziunii publice) se pregatesc sa foloseasca in lupta politica televiziunea nationala.

Probabil ca Traian Basescu nu se mai poate baza decat pe popularitatea sa si eventual pe analizele si intuitia noilor sai sfatuitori, fiindca democratii sunt debusolati, iar partidul lui Stolojan nu pare dispus sa se arunce cu toate armele in apararea presedintelui.

In acelasi timp, nici social-democratii nu mai au acelasi entuziasm al suspendarii, iar Ion Iliescu, cel care a impins PSD-ul in cursa antiprezidentiala, se teme sa spuna daca va vota sau nu impotriva sefului statului.

De altfel, in interiorul partidului se regasesc vechile fractiuni divergente: reformatorii grupului de la Cluj, care nu agreeaza ideea conflictului cu Basescu, si continuatorii politicii postcomuniste care incurajeaza debarcarea temporara a presedintelui.

Pe de alta parte, PRM, initiator alaturi de PSD al suspendari, s-a razgandit, iar Vadim Tudor a revenit la simpatia/sau intelegerea sa mai veche cu Basescu.

Liberalii, in schimb, au cazut in propria cursa: votand impotriva sefului statului, si-ar putea atrage antipatia electoratului traditional de dreapta, dar si a celorlalti oameni care percep inlaturarea temporara a presedintelui ca pe o lovitura la adresa institutiilor statului; votand in favoarea lui Basescu, PNL si-ar contrazice argumentatia publica privitoare la necesitatea alungarii

democratilor din guvern; abtinandu-se de la vot, risca sa puna in pericol operatiunea de intimidare a presedintelui. UDMR, desi a acceptat sa faca parte din "patrulaterul negru" PRM-PSD-PNL-PC, nu se va amesteca, cel putin public, in complotul antiprezidential, afisand condescendent eleganta de vitrina din ultima perioada.

Traian Basescu si-a inceput deja campania electorala, dand de inteles ca nu se simte in siguranta si ca are nevoie de pulsul poporului, intr-un moment in care este pe cale sa devina un presedinte decorativ aflat intr-o cetate asediata. Oare serviciile nu au vazut sau au alimentat asediul?