Campania “Salvati ursii de restaurant”, derulata de organizatia Libearty si HotNews.ro a fost impiedicata de autoritatile locale din satul brasovean Mandra.

Ion Valentin Vlad, proprietarul ursului - un mascul in varsta de cinci ani care trebuia eliberat din tarcul mizer construit pe domeniul unei societati comerciale - a cerut 700 de euro pentru eliberarea animalului.

Politistii ridica din umeri

Proprietarul si politia rurala

Desi patronul firmei din satul Mandra nu are avizele sanitare si de mediu, politistii prezenti la fata locului au ridicat din umeri, incercand sa-l induplece pe proprietar sa elibereze ursul cu indemnul “Hai, nea Vali, ca nu e bine sa-l tii aici”.

Cristina Lapis, presedintele organizatiei Libearty, denunta pasivitatea autoritatilor locale. "Nu ii voi da nici un ban, pentru ca in felul acesta as incuraja acest tip de practici. Dar autoritatile trebuie sa intervina pentru a elibera acest animal, tinut captiv in conditii groaznice", sustine initiatoarea campaniei de eliberare a ursilor.

Ion Vlad, proprietarul ursului

Proprietarul ursului a primit la ora zece - coincidenta, exact cand au sosit autoritatile la fata locului - un fax de la Garda de Mediu Brasov, prin care i se acorda custodia animalului.

Faxul trimit de Garda de Mediu Brasov a fost semnat de comisarul de mediu Adrian Aldea, si contrazice concluziile la care au ajuns pana acum Agentia de Mediu Brasov si Agentia Sanitara Veterinara. "Nu este nici o coincidenta. Noi am constatat ca ursul e crescut in conditii bune si i-l lasam omului", a declarat pentru HotNews.ro Nichifor Petru, seful Garzii de Mediu Brasov.

Sosit si el la fata locului, Adrian Aldea a facut o declaratie stupefianta: "I-am acordat dreptul de custodie pentru ca in aceste conditii el nu prezinta nici un pericol pentru om!".

Pe de alta parte, Comisarul General adjunct al Garzii Nationale de Mediu, Marius Barbulescu, a declarat pentru HotNews.ro ca a fost demarata o ancheta pentru a elucida modul dubios in care Garda de Mediu Brasov a acordat custodia ursului.

Desi sunt asteptati de mai bine de doua ore, reprezentantii Directiei judetene Sanitar-Veterinare nu si-au facut inca aparitia la Mandra.

Cusca de fier

Potrivit reporterului HotNews.ro aflat in satul Mandra, ursul este tinut intr-o cusca de fier de maximum zece metri patrati, pitita in spatele unor utilaje agricole scoase la vanzare. "Nu vreau sa dau ursul. Fac aici o gradina zoologica, de-aia il tin. Mai bine platesc amenda decat sa-l dau", spune Valentin Ion, patronul firmei.

Proprietarul ursului a aratat autoritatilor o hartie, scrisa de mana, prin care justifica modul in care a intrat in posesia ursului. In aceasta hartie se scrie ca este vorba despre o femela de doi ani, provenita de la un circ, desi animalul tinut in captivitate este un exemplar mascul, in varsta de aproximativ 5 ani.

Cristina Lapis

Campanie pentru eliberarea ursilor captivi

Reamintim ca HotNews.ro si organizatia Libearty au initiat o campanie de eliberare a ursilor crescuti in conditii improprii, urmata de "cazarea" acestora in rezervatia construita special in acest scop langa Zarnesti.

HotNews.ro va va tine la curent cu operatiunea de salvare a ursului de la Mandra