Administratia Bush a facut public primul plan pentru introducerea combustibililor alternativi in economia americana. Cu toate acestea, mai multe organizatii petru protectia mediului, precum si un influent membru al Congresului american, au declarat va planul va avea efecte negative intrucat prevede utilizarea de carbune lichid.

O serie de oficiali ai administratiei Bush au cerut de asemena Congresului american sa puna presiune pe autoritatile de reglementare pentru a schimba standardele de consum ale masinilor.

Planul gandit de administratia americana prevede ca, pana in 2017, pe teritoriul SUA sa fie folositi 133 de miliarde de litri de combustibili alternativi anual.

Pentru anul in curs, tinta este utilizarea a 17 miliarde de litri de combustibili alterntivi, respectiv etanol produs din porumb si biodiesel obtinut din ulei vegetal.

Autoritatile americane doresc ca in urmatoarea decada sa reduca dependenta energetica a SUA de importurile de petrol cu aproximativ 20%.

Stephen Johnson, administratorul Agentiei pentru protectia Mediului, a declarat ca propunerea Casei Albe, care va avea nevoie de aprobarea Congresului, “va proteja mediul, va asigura securitatea energetica si va oferi sprijin fermierilor americani”.

Secretarul american pentru energie, Samuel Bodman, a spus ca principala realizare tehnologica in viitor o va constitui posibilitatea obtinerii de etanol dintr-un anumit tip de iarba (Panicum virgatum) si din rumegus.

Edward Markey, membru al Partidului Democrat si seful Comitetului pentru Independenta Energetica si Incalzire Globala, a declarat ca utilizarea carbunelui lichid va avea darul de a spori emisiile de gaze cu efect de sera.