Dupa doi ani si jumatate ar fi trebuit sa ne obisnuim deja cu ideea : avem un presedinte “jucator”, care nu se multumeste sa dea decoratii sportivilor celebri (asa cum prevede Constitutia in acceptia parintelui ei Iorgovan) sau sa faca ocolul pamantului in cinci ani de mandat.

In pofida opozitiei din ce in ce mai fatise a majoritatii clasei politice presedintele Basescu a ramas activ in jocul politicii interne reusind sa introduca diverse teme pe ordinea de zi, de cele mai multe ori prin intermediul presei. Au aparut astfel binecunoscutele formule despre “grupurile de interese” si “baietii destepti”, spre exemplu.

Dupa parerea mea, marea greseala a opozantilor lui Basescu si mai ales a celor din jurul premierului Tariceanu a fost ca, respingand public aceste teme foarte populare din dorinta de-a limita ambitiile de jucator ale presedintelui, au pierdut foarte mult suport electoral.

Exista si exceptia “dosariadei” cand PNL-ul a actionat foarte inteligent pe o tema propusa de presedinte (pierzand din pacate insa ulterior beneficiul acestei actiuni din cauza apropierii de PSD).

In rest insa reactiile opozitiei anti-prezidentiale au fost neconvingatoare si uneori contradictorii (ministrul Vosganian felicita ieri Parchetul pentru faptul ca a inteles ca “anul 2007 va fi al energiei” !) .

Noua declaratie a presedintelui despre intentia sa de-a demisiona n-a facut exceptie de la regula. Inca si mai surprinzatoare decat cea a votului uninominal, cartea jucata acum de presedinte i-a descumpanit intr-atat pe politicienii din tabara anti-prezidentiala, incat doar cei care n-au prea spus nimic au iesit ceva mai bine.

Ma refer aici la PSD, care a tacut cu intelepciune (de exemplu Cristian Diaconescu ieri pe Realitatea de abia daca a spus doua vorbe). Am aflat totusi ca dl. Geoana e prea “tanar” ca sa fie presedinte. Necopt la minte, dle Iliescu ? Conservatorii, foarte reactivi de felul lor, au tacut si ei de aceasta data.

Ce sa fi spus din moment ce acum cateva zile liderul Voiculescu spunea public ca e gata sa provoace alegeri anticipate cu conditia ca Basescu sa-si dea demisia ?? O pauza de gandire si iata-l pe presedintele conservator declarand acum ca ar trebui ca Basescu sa-si dea demisia inainte de suspendare ! Care e diferenta ? Cea dintre declaratiile succesive ale dlui Voiculescu, desigur, caci vreun

motiv pentru care Basescu sa-si dea demisia inainte mai degraba decat dupa e greu de gasit. PRM n-a vorbit nici el prea mult dar si la adeptii lui Vadim se simte o oarecare confuzie. Corneliu Vadim Tudor stie ca il paste un mare pericol in caz de alegeri prezidentiale : acela ca razboinicul luminii sa-i intunece orizontul electoral. Si atunci ba suspendam, ba nu suspendam, ba mai bine ne mai gandim si negociem.

Iar ca de obicei cei care au sarit cu avant in capcana prezidentiala au fost din nou liberalii. Au inceput prin a spune ca e o cacealma neinteresanta dupa care s-au apucat s-o comenteze la toate posturile de televiziune.

Nu era vorba ca guvernul lucreaza in liniste si nu-i mai da atentie lui Basescu ? Ar fi fost o atitudine foarte potrivita in legatura cu o intentie exprimata nu prea ferm intr-un articol de ziar. Mai ales ca aceasta intentie nu viza in mod direct PNL-ul, acesta din urma declarandu-se de altfel contra suspendarii.

Or fi fost consilierii plecati in vacanta de Paste ? Cert este ca PNL-ul a considerat ca trebuie sa reactioneze si a facut-o asa cum ne-a obisnuit. Adica aiurea.

Ludovic Orban a spus ca demisia presedintelui e un act iresponsabil. Adicatelea un presedinte acuzat ca nu respecta parlamentul (si in general institutiile statului) demisioneaza dupa ce parlamentul il suspenda si deci e iresponsabil.

Logic, nu ? Norica Nicolai a spus ca pentru ca presedintele sa fie demn de respectul dansei el ar trebui sa demisoneze in cazul in care NU va fi suspendat si nu daca va fi suspendat. Nu, nu e nici o greseala, am auzit-o eu pe Antena 3.

Premierul Tariceanu a tinut sa-si intreaca subalternii declarand ca demisia e o incercare disperata a presedintelui de-a-si pastra scaunul !? Ilf si Petrov n-ar fi spus-o mai bine. Foarte critic in privinta intentiei lui Basescu, premierul a mai adaugat ca “desfasurarea procedurii de suspendare va permite ca situatia din Romania sa ajunga la normalitate”.

Acum o luna acelasi premier amana alegerile europene cu un apel catre PSD-ul lui Geoana care spunea cam asa : “Va cer sa nu ramanem la stadiul de politicieni in cautare de voturi, care se agata de suspendarea Presedintelui...”. Intre timp insa liberalii au ramas la stadiul de politicieni in cautare de voturi PSD care sa le sustina guvernul. De unde si noua situatie de normalitate.

Pe care insa o perturba pana la timorare jucatorul de la Cotroceni cu demisia lui disperata ...