Regele Mihai, cel mai mare mosier din Romania, a primit terenuri extrem de valoroase, pe Valea Prahovei si in Banat. Marea familie princiara Sturdza a reintrat in posesia averii: munti, vai, paduri si palate in judetele Neamt si Iasi. In Bacau, urmasii familiilor nobile nu prea au ce primi, fiindca padurile au fost retrocedate ilegal si taiate.

Analizand retrocedarile finalizate pana in prezent, cei mai mari proprietari de paduri din Romania au devenit Regele Mihai si printul Dimitrie Sturdza. Regele a primit inapoi 17.000 ha in judetele Prahova, Brasov si Arad: 10.000 de hectare in zonele Sinaia, Busteni si Azuga, si 7.000 de hectare aferente domeniului Savarsin.

Sturdza a obtinut in instanta punerea in posesie cu 26.000 hectare de teren in judetul Neamt, in zona Bicaz-Ceahlau. O buna parte dintre padurile Moldovei a revenit mostenitorilor fostilor proprietari; altele sunt pe cale de a fi recuperate de catre vechi familii boieresti, inrudite cu mari case domnitoare, unele filiatii ajungand la imparatii bizantini.

Cea mai mare concentrare de paduri si terenuri agricole boieresti retrocedate se regaseste in judetele Suceava, Neamt si Bacau.

Evreii si-au recuperat bunurile la Suceava

In Suceava, cea mai mare suprafata de padure - peste jumatate din zona impadurita - este revendicata de Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor. Situatia ramane in continuare nerezolvata si spinoasa, justitia urmand sa transeze disputa dintre biserica si stat.

La terenurile agricole, s-a retrocedat cam tot ce era de retrocedat, in special pe vechile amplasamente. "Cota" maxima pentru urmasii fiecarui mosier a fost de doar 50 de hectare de teren arabil fiindca reforma din 1945 a deposedat boierimea de suprafetele detinute peste acest plafon.

Familia Ghika - neam de domnitori ai Moldovei, in special in perioada fanariota - a recuperat 43 hectare de teren arabil in comuna suceveana Dumbraveni. Mostenitorul familiei este Ion Ghika, stabilit in Franta dupa al doilea razboi mondial, el facand si demersurile pentru recuperarea altor bunuri. O ramura a familiei Sturdza a primit la Suceava 50 hectare de teren arabil.

Este vorba de Johannes Sturdza, stabilit in Germania. O mare parte din pamanturile comunei Fantanele a intrat in proprietatea Sturdzestilor.

Mai multe familii de evrei din tara si din strainatate (Israel, Franta) si-au recuperat proprietati constituite din sute de hectare de teren agricol in Suceava.

Mostenitorii lui Jean Capri, Goldhamer, Tilleman, Rudich Max, Androchovici au devenit cei mai mari proprietari din acest judet, ei fiind improprietariti potrivit legilor de reconstituire a dreptului de proprietate pe cele mari mari suprafete in comunele Fantanele, Scrovistea, Scheia si Dornesti.

Integral in Romania Libera