Mediul de afaceri ar putea fi afectat de suspendarea presedintelui Basescu, mai ales ca acest lucru inseamna blocarea procesului legislativ, dar si ingreunarea altor proceduri. Piata valutara este estimata a fi volatila pe termen scurt, dar ar putea fi afectata pe termen lung. Indicii bursieri s-ar putea deprecia in continuare, spun analistii de specialitate.

In general, bursa este foarte sensibila si reactioneaza la toate semnalele externe, considera Septimiu Stoica, presedintele Bursei de Valori Bucuresti. Pe scurt, acestea sunt reactiile mediului economic la suspendarea presedintelui.

Deocamdata, leul nu tine cont de Basescu

Analistul sef al ING Romania, Florin Citu spune ca reactia pietelor valutare nu a fost deocamdata de amploare. “Pentru urmatoarele zile se estimeaza o volatilitate crescuta, multi vor incerca sa speculeze, insa efecte mai clare probabil vor aparea pe termen lung. Este posibil sa fie afectat si potentialul de apreciere a leului, pana la clarificarea situatiei.

Cel mai probabil vor avea de suferit dobanzile la obligatiuni ale Ministerului de Finante, cele care se stabilesc prin negociere. Investitorii ar putea cere dobanzi mai mari.

Reactia pe unele segmente ale pietei va fi probabil mai puternica daca va aparea si demisia presedintelui Traian Basescu”.

Indicii bursieri scad

Iulian Panait, presedinte la KTD Invest, despre piata de capital: “Este foarte greu sa estimezi cum va reactiona bursa. Desigur, situatia creata nu este un motiv de bucurie iar conotatiile tind sa fie negative. Indicii bursieri scad, insa acest lucru se intampla si pe fondul altor factori, ca de exemplu nevoia unei corectii, in urma unei perioade indelungate de crestere.

In schimb, posibila demisie a presedintelui ar putea fi abordata in sens opus. Am putea spune ca in urma demisiei va inceta temporar conflictul dintre institutii, pe cand suspendarea nu creaza acest efect”.

Economia Romaniei nu va reactiona la suspendarea presedintelui

Analistul economic Cristian Badescu, despre starea economiei: “pe pietele mature, exista reactii puternice in asemenea situatii. Romania nu se inscrie in acest tip de reactii. Nu s-a intamplat nici in situatiile de criza de la sfarsitul anilor ‘90, nici in cele din timpul presedintiei lui Emil Constantinescu.

Si chiar daca ar reactiona, intr-o anumita masura, cei care ar fi simtit nevoia sa se puna ‘la adapost’ puteau previziona situatia. Criza politica in Romania nu a inceput astazi, cand Parlamentul si-a aratat intreaga ticalosie, ci cu mai mult timp in urma, fiind previzibil cum vor decurge lucrurile.

Criza politica blocheaza acte legislative

Cristian Pirvan, secretar general la Asociatia Oamenilor de Afaceri: “Nu suspendarea in sine afecteaza mediul de afaceri, ci starea de ansmablu a aparatului administrativ. Din cauza situatiei politice recente, se blocheaza acte normative si se intarzie luarea unor decizii.

Pot mentiona aici numai doua aspecte importante care se tergiverseaza: modificarile la noua “Lege a societatilor comerciale” si strategia energetica. In plus, toate licitatiile si toate contractile sunt puse acum sub semnul intrebarii. Din pacate, mediul romanesc de afaceri nu a ajuns inca la stadiul de a functiona de la sine, indiferent de evolutiile politice.

Liviu Voinea, director la Grupul de Economie Aplicata: “In mod normal, suspendarea presedintelui nu ar trebui sa afecteze procesul de reforma al Romaniei din moment ce parghiile pentru gestionarea fondurilor europene se afla in mainile Guvernului.

Si nici evolutia economiei, in general, nu va avea de suferit, atat timp cat lucrurile nu vor fi afectate de posibile miscari ale maselor, ca urmare a suspendarii presedintelui.”