Traian Basescu are la indemana doar solutii de supravietuire dupa suspendarea sa de catre Parlament. Chiar daca presedintele reuseste sa stranga la referendum suficienta sustinere pentru a se intoarce victorios la Cotroceni, problemele lui nu se vor incheia.

Mircea Geoana a spus fara ocolisuri: "Il mai suspendam o data" daca nu sta in banca lui, iar liberalii, conservatorii si extremistii nu au nici un motiv sa opreasca represaliile. Pofta de razbunare a coalitiei parlamentare care a organizat puciul antiprezidential a crescut proportional cu numarul dosarelor de mare coruptie solutionate de procurori.

Pofta de razbunare a imbogatitilor politici s-a multiplicat de fiecare data cand seful statului a vorbit despre parlamentarii care "fac legi pentru hoti".

Nimic nu mai poate impiedica marsul razbunator al sistemului postdecembrist consolidat, pe care Basescu a vrut sa-l demonteze piesa cu piesa si sa-l expuna in fata tuturor.

Pentru prima data marile afaceri cu petrol si energie - profitabile pentru marii investitori autohtoni, dar paguboase pentru stat - au iesit la iveala si tot pentru prima data politicieni influenti care s-au imbogatit pe spezele functiilor pe care le-au ocupat sunt trimisi in judecata pentru inalta coruptie.

Traian Basescu a rupt unilateral intelegerile nescrise din sistemul de putere, intelegeri care acordau imunitate pe viata ilegalistilor cu staif. De aceea oamenii puternici si influenti, fie ei oligarhi, moguli, parlamentari, fosti si actuali ministri sau primari, generali de armata sau de informatii s-au intors ireversibil impotriva lui.

In vreme ce Basescu rupea parghiile de negociere, Macovei reforma in acelasi sens sistemul juridic, pregatindu-l sa nu se mai lase intimidat de cei proveniti din sferele rarefiate ale statului.

Pana la eliminarea democratilor din Guvern, presedintele putea miza pe ajutorul acestora si, eventual, pe capacitatea lor de persuasiune in cadrul Executivului, dar o data cu trecerea Partidului Democrat in opozitie si cu radicalizarea liberalilor si a politicienilor maghiari lucrurile se schimba.

Traian Basescu devine astfel doar un presedinte care are voie sa aiba opinii si sa critice, un fel de vanzator de castane fierbinti.

Dupa ce va reveni la Cotroceni, presedintele nu va mai avea nici un instrument prin care sa-si exercite puterea, dar va avea probabil impotriva sa toate institutiile importante ale tarii, incepand cu Parlamentul care a suspendat Constitutia. De aceea solutia renuntarii la demisie ar putea fi doar una de supravietuire la limita de jos a puterii.

Calculele sunt complicate si includ o serie de elemente neprevazute, dar poate ca demisia ar fi putut sa-i consolideze imaginea si credibilitatea.

Chiar eventualitatea blocarii candidaturii la Cotroceni s-ar fi putut transforma in atuuri pentru alegerile generale de anul viitor, cand democratii tractati de Basescu ar fi putut obtine scoruri importante care sa-i deschida calea spre fotoliul de premier.

Impotriva lui s-au pregatit oricum dosare si acuzatii care vor fi repetate pana la epuizare de televiziunile cu raspandire nationala in asa fel incat electoratul prezidential sa fie tot mai indoit de sinceritatea lui Basescu.

In paralel, Parlamentul poate pregati o noua operatiune de suspendare cu "probele" care vor aparea in campania pentru referendum, iar eliminarea sa din cursa politica e doar o chestiune de timp.