O agitatie suplimentara s-a simtit si ieri, cand tot mai multe voci vorbeau despre o apropiata achizitie a francezilor de la Societe Generale de catre banca italiana UniCredit, relateaza agentia de presa AFP.

Ziarul german „Handelsblatt” anunta inca de vineri, citand surse financiare, ca presedintele Societe Generale, Daniel Bouton, si omologul sau italian, Alessandro Profumo, se afla in discutii avansate pe tema unei eventuale preluari.

Banca franceza a precizat totusi intr-un comunicat difuzat dupa inchiderea Bursei din Paris de vineri ca „niciun fel de astfel de negociere nu se desfasoara in prezent”, in timp ce italienii au refuzat sa comenteze.

In piata se vorbeste insa despre o intelegere tacita conform careia o eventuala tranzactie ar urma sa se deruleze abia dupa inchiderea dosarului ABN Amro, cand piata bancara va fi foarte „incinsa”.

Oficialii bancii se intalnesc astazi cu consortiul compus din scotienii de la Royal Bank of Scotland, spaniolii de la SCH si belgiano-olandezii de la Fortis, care sunt potentialii concurenti ai britanicilor de la Barclays.

Capitalizare-record

Cu toate ca in ultimii ani o serie de tranzactii de rasunet au generat consortii puternice, ca de exemplu preluarea britanicilor de la Abbey National de SCH la finele lui 2004 sau a bancii italiene BNL de francezii de la BNP Paribas, uniunea UniCredit - Societe Generale ar marca inceputul unui nou ciclu.

O astfel de fuziune ar crea al doilea cel mai important jucator financiar de pe piata europeana, dupa britanicii de la HSBC, si a saptea banca mondiala.

Capitalizarea bursiera a noului organism ar urma sa atinga aproape 150 de miliarde de euro, iar veniturile ar urma sa depaseasca 45 de miliarde de euro. Vestea ca ar putea fi in curand parte a acestui consortiu gigant a ridicat vineri actiunile Societe Generale cu 15a fata de inceputul saptamanii, la valoarea-record de 155 de euro pe actiune.

Eventuala fuziune s-ar traduce pentru francezi prin inchiderea unei perioade in care dezvoltarea a fost mai degraba prudenta, iar achizitiile modeste, dupa esecul inregistrat in incercarea de „a se apropia” de Paribas.

Integral in Evz