Hotararile judecatoresti pronuntate intr-un stat membru vor putea fi recunoscute si executate intr-un alt stat membru fara a mai fi necesare recunoasterea, incuviintarea executarii si stabilirea caracterului executoriu pe teritoriul acestuia din urma.

Astfel, si divorturile vor dura mai putin timp, odata cu pronuntarea Romaniei in favoarea simplificarii procedurilor, informeaza Ministerul Justitiei.

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a participat, in saptamana trecuta, la reuniunea Consiliul Ministrilor Justitiei din Statele Membre (SM) ale Uniunii Europene, organizat la Luxemburg de presedintia germana a Consiliului UE.

Romania s-a pronuntat in favoarea simplificarii procedurilor legate de pensia de intretinere de divort si de separarea in fapt. Astfel, sotii rezidenti ai statelor diferite din Uniunea Europeana, care se afla in proces de divort, vor avcea un acces mai usor la justitie prin simplificarea procedurilor de divort si a punerii in aplicare a hotararilor judecatoresti.

Drept urmare, hotararile judecatoresti pronuntate intr-un stat membru vor putea fi recunoscute si executate intr-un alt stat membru fara a mai fi necesare recunoasterea, incuviintarea executarii si stabilirea caracterului executoriu pe teritoriul acestuia din urma. In acest mod, cei care beneficiaza de pensie de intretinere vor putea sa-si primeasca mai repede drepturile.