Conducerea BCR a aprobat in cursul zilei de luni valoarea dividendelor ce vor fi acordate actionarilor bancii. Astfel, valoarea dividendului va fi de 0,4642 lei/actiune, fata de 0,4541 lei/actiune in anul 2005, inregistrandu-se astfel o crestere de 2,22% fata de anul precedent. In total, BCR acorda dividende de circa 370 milioane lei, adica aproximativ 110 milioane de euro.

Profit impartit pe dividende si restructurare

Din profitul total al bancii, situat in jurul sumei de 660 de milioane de lei, un procent de 55% va fi distribuit actionarilor, urmand ca restul sa sa fie folosit pentru dezvoltarea ulterioara a bancii. La finalul lunii februarie, banca a prezentat un program de restructurare pentru integrarea in grupul Erste.

Acest program are alocat un buget de circa 200 de milioane de euro, din care anul acesta ar urma sa fie cheltuite circa 150 de milioane reprezentand atat costuri de integrare, cat si cheltuieli de investitii.

De asemenea, Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor a aprobat numirea firmei Ernst&Young in calitate de auditor financiar al bancii pentru exercitiile financiare ce se vor incheia la 31.12.2007 si la 31.12.2008.

Actionarii BCR au ales membrii Consiliului de Supraveghere al BCR S.A. pentru o perioada de 3 ani, incepand cu 23.04.2007. Pentru moment au fost alesi doar cinci membri din totalul de sapte CA, insa Consiliul de supraveghere isi va putea desfasura activitatea avand in vedere ca este intrunit cvorum-ul necesar.

In fruntea bancii se vor alfa Andreas Treichl-CEO al erste Bank, Peter Kisbenedek-CFO al Erste Bank, Herbert Juranek-directorul departamanetului de organizare si IT al Erste Bank, Bernhard Spalt-directorul managementului de risc al Erste Bank si Daniel Daianu -profesor de economie.

SIF-urile nu au deocamdata reprezentanti in Consiliul de Supraveghere

Celelalte pozitii din Consiliul de Supraveghere nu au putut fi ocupate intrucat SIF-urile au nominalizat patru candidati, ceea ce nu concorda cu prevederile Actului Constitutiv. Acesta stipuleaza ca pentru cele doua locuri vor fi nominalizati doi candidati de catre SIF-uri, care actioneaza impreuna pentru acest unic scop.

In momentul in care cele cinci SIF-uri vor face o nominalizare valida (2 candidati din partea tuturor celor 5 SIF-uri), va fi convocata o noua AGOA pentru alegerea acestora ca membri ai Consiliului de Supraveghere al BCR S.A.

Erste Bank este actionar principal in cadrul BCR, cu 61.88% din actiuni, urmat de cele cinci SIF-uri ce detin in total 30.11% din actiunile bancii. Restul actionarilor sunt angajatii institutiei ce detin aproximativ 8% din actiunile bancii. In acest moment, BCR gestioneaza active totale de 14 miliarde de euro.

La un calcul simplu, reiese ca Erste Bank a obtinut in anul 2006, un profit de aproximativ 220 de milioane de lei (66 milioane de euro) de pe urma BCR, banca pe care a platit la sfarsitul anului 2005 un pret de aproximativ 3.75 miliarde de euro.