Uniunea Europeana si Statele unite au cazut de acord asupra detaliilor unui pact economic bilateral care ar putea fi semnat in cadrul unui summit de la finele acestei luni, informeaza EuObserver.com. Summitul UE- SUA va avea loc pe 30 Aprilie la Washington.

Potrivit Der Spiegel, acest parteneriat a primit girul cancelarului Angela Merkel, a presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si a presedintelui american George W. Bush.

Piata transatlantica UE - SUA

Acordul ar trebui sa puna bazele unei “colaborari economice extinse intre UE si Statele Unite, scrie saptamanalul german. De asemenea, se mentioneaza ca cele doua parti doresc sa realizeze o piata transatlantica fara frontiere”. Conditiile unei piete comune ar insemna recunoasterea acelorasi norme pentru industrii si servicii variate.

De exemplu, prin acest pact se incearca stabilirea unor standarde comune pentru companii. Printre primele domenii vizate ar putea fi cel farmaceutic, cel al cosmeticilor sau cel chimic, iar urmatoarele sectoare ar fi cel bancar si cel auto.

Ideea unui parteneriat transatlantic reprezinta unul din obiectivele majore ale Angelei Merkel in momentul in care a preluat presedentia Uniunii Europene in luna ianuarie.

Cancelarul Germaniei si-ar dori ca acest acord sa fie pus in aplciare pana in 2015, cu accent pe armonizarea drepturilor asupra proprietatii intelectuale, a protejarii mediului, a standardelor tehnice si a securitatii economice. Totusi, Statele Unite nu sunt de acord cu aceste prioritati, americanii considerand mai importante problemele legate de mediu si de securitatea energetica.