Incheierea unui acord intre OMV si guvernul Iranului privind colaborarea stransa in domeniul gazelor naturale a ridicat serioase semne de intrebare autoritatilor americane.„Poate ca acesta nu este momentul cel mai oportun pentru realizarea unor astfel de investitii in aceasta tara”, a declarat Sean McCormack, purtatorul de cuvant al Departamentul de Stat American, informeaza

cotidianul croat Javno. Afacerea incheiata intre OMV si Iran vine pe fondul tensiunilor crescande intre Statele Unite si guvernul de la Teheran privind programnul nuclear al acestei tari.

Sanctiuni impotriva proprietarilor Petrom

Washingtonul ia in calcul posibilitatea aplicarii unor sanctiuni impotriva companiei OMV in cazul in care contractul semnat va fi finalizat. Obiectul acestuia il constituie dezvoltarea campului gazeifer din Pars, informeaza Newsin citand Reuters.

Potrivit aceleiasi surse, o lege americana adoptata in 1996 interzice companiilor straine sa realizeze inverstitii mai mari de zece milioane de dolari in sectorul energetic din Iran, in caz contar putand fi sanctionate pe piata americana.

Potrivit televiziunii iraniene, valoare contractului incheiat pe o perioada de 25 de ani este de aproximativ 30 de miliarde de dolari, insa OMV a refuzat sa confirme aceasta informatie.