O companie din Noua Zeelanda a anuntat ca a gasit finantare pentru a lucra la un proiect prin care s-ar putea obtine etanol din monoxid de carbon, informeaza International Herald Tribune. Reprezentantii Lanza Tech, companie cu sediul in Auckland, au declarat ca au descoperit un proces de fermentare prin care o bacterie se hraneste cu monoxid de carbon, eliberand apoi etanol.

Etanolul este unul din cele mai populare tipuri de bio-combustibili, in acest moment fiind obtinut cu preponderenta din porumb.

Sean Simpson, director fondator al Lanza Tech, a declarat ca a obtinut o finantare de 3.5 milioane de dolari de la compania Khosla Ventures pentru a pune la punct o fabrica de producere la scara comerciala a etanolului.

Combustibili curati

Vinod Khosla, co-fondator al Sun MicroSystems si detinatorul Khosla Ventures a investit in mai mult de 20 de afaceri care se ocupa cu preponderenta de tehnologiile de identificare a unor combustibili “curati”.

Acesta a declarat ca inventia LanzaTech s-a evidentiat prin capacitatea de a fi pusa in aplicare la scara industriala si mai ales prin experienta cercetatorilor acestei companii.

“Cand le-am prezentat-o partenerilor mei s-a observat ca tehnologia rezista oricarui test si mai ales ca afacerea e sigura din punct de vedere al proprietatii intelectuale”, a spus Khosla.

Referindu-se la bacteria care este cheia intregului proces, Khosla a fost foarte transant.

“Performantele acestor ganganii iti dau mintea peste cap. Nu m-as fi asteptat la un asemena rezultat in urma cercetarii acestui micut laborator din Noua Zeelanda” a mai spus Kosla.

Inovatia Lanza Tech consta in aceea ca poate produce etanol nu dintr-un carbohidtrat, ci din monoxid de carbon care este un gaz. Monoxidul de carbon este un gaz ce rezulta in urma anumitor procese industriale, cum ar fi productia de otel. In urma fabricarii unei tone de otel se degaja aproximativ o jumatate de tona de monoxid de carbon.