Pagubitii Dacia, despagubiti

Dupa 17 ani de tergiversari, Guvernul a realizat ca cei peste 35.000 de romani care si-au pierdut banii asteptand un autoturism Dacia inainte de Revolutie trebuie despagubiti.

Pe 24 aprilie, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a participat la sedinta Comisiilor reunite de buget-finante si juridica din Camera Deputatilor, solutia gasita find acordarea de titluri de stat cu o perioada de maturitate de un an. Cheltuielile totale suportate de bugetul de stat vor fi de aproximativ 100 de milioane de euro, fiecare pagubit urmand a primi cate 3500 de euro.

Pentru a intra in vigoare, solutia anuntata de ministrul Economiei trebuie sa treaca de votul plenului Camerei Deputatilor si sa fie apoi promulgata de presedinte.

Subventia la chirie

In sedinta de joi, senatul a aprobat o initiativa a Partidului Social Democrat care prevede acordarea de subventii la plata chiriei tinerilor sub 35 de ani cu venituri sub media salariala pe economie.

De prevederile legislative ar urma sa beneficieze atat tinerii sub 35 de ani care pot face dovada ca locuiesc in chirie, cat si studentii sau elevii care urmeaza cursuri scolare de zi intr-o alta localitate decat cea de domiciliu si ai caror parinti realizeaza venituri sub salariul mediu pe economie.

In cazul in care legea va fi adoptata, persoanele care inchiriaza locuinte categoriilor mentionate vor beneficia de o reducere de 50% a impozitului datorat statului.

Problema stabilirii pretului chiriilor urmeaza fi stabilit de Agentia Nationala pentru Locuinte, care pe baza unor studii asupra cererii si ofertei urmeaza a stabili pretul minim si cel maxim ce poate fi solicitat pentru inchirierea unei locuinte.

Taxa de inmatriculare la un nivel redus

Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor a anuntat miercuri ca taxa de prima inmatriculare urmeaza sa fie redusa ca urmare a stabilirii unui nou sistem de calcul.

Vosganian a precizat ca au fost urmate indicatiile oferite de Comisia Europeana, dar din declaratiile ministrului a reiesit ca Executivul nu a eliminat caracterul discriminatoriu al acestei taxe.

Ca urmare, este probabil ca si noua varianta sa fie considerata inacceptabila de Comisia Europeana, care a inceput deja procedura prin care Romania ar putea fi sanctionata pentru incalcarea legislatiei comunitare.