Familiile puternice se construiesc, nu se nasc, si se bazeaza pe generatiile urmatoare ca vor duce m ai departe numele lor. Urmatorul top 10, realizat de publicatia Askmen.com prezinta familii care, desi nu toate au reusit sa-si pastreze numele de odinioara, au avut o contributie ce nu poate fi trecuta cu vederea la dezvoltarea economica a Americii.

Locul 10: Hilton

Patriarhul: Conrad Nicholson Hilton (1887-1979)

Conrad si Paris Hilton

Conrad, un nume reprezentiv din New Mexico, a inceput afacerile in domeniul hotelier in 1919, cand a cumparat un hotel in Texas. La 90 de ani dupa aceea, existau in intreaga lume peste 500 de hoteluri Hilton, care avea parteneriate cu diferite companii aeriene si de inchirieri auto.

Conform testamentului sau, averea sa colosala trebuia impartita in scop caritabil, iar famila lui trebuia sa primeasca o suma de bani nesemnificativa. Fiul lui Conrad, Barron Hilton a contestat testamentul in instanta, a castigat procesul si in 1988 a primit ca mostenire 335 milioane de dolari.

Sora vitrega a lui Barron, Constance Francesca, a carei mama a fost Zsa Zsa Gabor, a deschis si ea o actiune in instanta, dar nu a avut acelasi noroc ca fratele ei.

Generatia tanara: Paris Hilton (nascuta in 1981) si Nicky Hilton (nascuta in 1983) sunt stranepoatele lui Conrad.

Locul 9 Astor

Patriarhul: John Jacob Astor (1763-1848)

John Jacob Astor

John Jacob, de origine germana, s-a mutat la New York in 1784 si a inceput sa comercializeze blanuri. Dupa doua decenii, vanzari masive si cateva investitii imobiliare impresionante in New York, John a strans o avere considerabila.

Astor i-a sprijinit financiat pe John James Audubon si Edgar Allan Poe, iar Biblioteca Astor, care a fost creata cu fondurile lasate de el, face acum parte din uriasa Biblioteca Publica din New York.

Urmasii lui John Jacob s-au raspandit in opt state americane si in Anglia. Fratele lui John, Henry l-a stapanit pe Messenger, un renumit cal de rasa pura din Anglia. Fiul lui John, William Backhouse Astor a mostenit intreaga avere a tatalui sau si a unchiului sau, iar in momentul in care a murit, acesta a lasat familiei Astor o avere impresionanta.

Stranepoata lui Williams, Winthrop Chanler a devenit una dintre cele mai distinse artiste din New York.

Numele familiei este pastrat datorita hotelului Waldorf-Astoria din New York.

Locul 8: Barrymore

Patriarhul: Herbert Arthur Chamberlayne Blyth (1849-1905)

Maurice si Drew Barrymore

Herbert a fost un campion la box la categoria mijlocie, care a studiat dreptul la Oxford, unde a facut cunostinta cu cativa actori, descoperind astfel ca ii place actoria. Tatal lui a fost inspaimantat: Actoria era o meserie modesta la acea vreme. Straduindu-se sa nu isi faca familia de rusine, Herbert s-a folosit de numele de scena Maurice Barrymore si a fugit in America in 1874.

Cu toate ca a debutat la Broadway un an mai tarziu, Maurice nu a avut o cariera extraordinara. In schimb, cei trei copii ai sai, Lionel, Ethel si John, au devenit legende la Hollywood. John, binecunoscut pentru rolul din “The Great Profile”, a fost numit cel mai bun actor din generatia sa.

Generatia tanara: Fiul lui John are o frumoasa fiica blonda, Drew Barrymore, faimoasa pentru cariera sa de actrita. Drew este cunoscuta pentru rolul interpretat in “Charlie’s Angels”.

Locul 7: Vanderbilt

Patriarhul: Cornelius Vanderbilt (1794-1877)

Cornelius Vanderbilt , Anderson Cooper

Cornelius a renuntat la scoala la varsta de 11 ani pentru a fugi la New York. Acesta a facut avere din afacerile cu vase si cai ferate.

Cu toate ca foarte multi membri ai familiei Vanderbilt au fost celebri, cativa stranepoti ai lui Cornelius au fost niste persoane de seama: Alfred a fost un renumit crescator de cai, Harold a castigat de trei ori cupa Americii si William III a fost guvernatorul Rhode Island.

Stra-stranepoata Gloria a studiat artele si a fost o persoana cu o pozitie sociala importanta. Gloria si-a imprumutat numele la o noua linie de blugi si la alte produse.

Generatia tanara: Jurnalistul Anderson Cooper, care lucreaza pentru CNN, este fiul Gloriei Vanderbilt.

Locul 6: Walton

Patriarhul: Samuel Moore Walton (1918-1992)

Sam Walton si E.P. Laurie

Sam Walton, fondatorul lantului de magazine Wal-Mart, a fost primul negustor care a deschis un magazin de tip discount in Rogers, in 1962. Cincizeci de ani mai tarziu, Walton avea 6640 de magazine in intreaga lume si circa 1,8 milioane de angajati.

Sam Walton a avut un singur scop in viata - cariera si a reusit sa devina unul dintre cei mai bogati oameni din lume. Fiul cel mai mare a lui Sam, S. Robson, este presedintele departamentului administrativ al Wal-Mart. Familia Walton este una dintre cele mai bogate familii din lume.

Generatia tanara: Sam a declarta la un moment dat: “Sper ca urmasii mei sa se simta obligati sa faca ceva productiv si folositor”. Se pare ca nu toti fac acest lucru.

De exemplu, nepoata lui Bud (fratele mai mic a lui Sam), Elizabeth Paige Laurie, care a fost obligata sa inapoieze diploma de la Universitatea Southern California, dupa ce colega ei de camera, Elena Martinez, a dezvaluit ca a primit de la Elizabeth 20 000 de dolari ca sa ii faca temele.

Locul 5: Coppola

Patriarhul: Francis Ford Coppola (1939- )

Francis si Sofia Coppola

Singurul patriarh in viata a acestui top a suferit de poliomelita cand era mic. In timp ce era nevoit sa stea in pat, mintea lui era libera sa zboare, iar la varsta de 10 ani Francis realiza filme cu camere video de 8mm.

Dupa ce a urmat scoala de film in cadrul Universitatii din California, Los Angeles (UCLA) si a inceput sa se implice in realizarea catorva filme, Francis a castigat Oscarul in 1971 pentru scenariul filmului “Patton”. Un an mai tarziu, a inceput sa lucreze la trilogia “The Godfather”, iar apoi la “American Graffiti” si “Apocalypse Now”.

Sora lui, actrita Talia Shire a fost de doua ori nominalizata la Oscar, iar nepotul lui Coppola, Nicolas Kim Coppola este unul dintre cei mai renumiti actori ai generatiei sale.

Generatia tanara: Se pare ca familia Coppola are cu ce se lauda: Fiica lui Francis, Sofia a castigat premiul Academiei. Aceasta a scris si a regizat “The Virgin Suicides” (1999), “Lost in Translation” (2003) si “Marie Antoinette” (2006).

Locul 4: Hearst

Patriarhul: William Randolph Hearst (1863-1951)

William si Lydia Hearst

Tatal lui Wiliam a construit un imperiu din exploatarea miniera, insa William a preferat jurnalismul. Acesta a cumparat un ziar in San Francisco, iar la mijlocul anilor ’20, avea ziare in 28 de orase din intreaga lume. Corporatia Hearst merge bine si astazi, avand reviste precum Cosmopolitan si ziare ca San Fransisco Chronicle.

Cel de-al doilea fiul al sau, William Randolph Hearst Jr., a lucrat ca redactor-sef pentru ziarele Hearst si a castigat un premiu Pulitzer pentru munca sa in 1955. Familia Hearst a avut parte si de evenimente nefericite - in anul 1974, Patty, nepoata lui Hearst, in varsta de 19 ani, a fost rapita.

Generatia tanara Fiica lui Patty, Lydia Hearst-Shaw este o persoana importanta, model si una din mostenitoarele imperiului media. Verisoara ei, Amanda Hearst, care este tot model, a absolvit prestigioasa scoala Choate Rosemary Hall si este studenta la Universitatea Fordham.

Locul 3: Du Pont

Patriarhul Eleuthere Irenee (E.I.) du Pont de Nemours (1771-1834)

E.I. si Virgil Roger du Pont

In 1799, francezii Du Pont au parasit multimea revolutionara pentru a pleca in Statele Unite, unde E.I. a pus bazele unei afaceri in Delaware. Mai multi urmasi au contribuit la dezvoltarea acesteia, inclusiv nepotul lui E.I., Lammot du Pont care a brevetat o pulbere exploziva si a fondat compania Repauno Chemical, care a adus familiei venituri impresionante. Acesta a avut un sfarsit tragic, murind in urma unei explozii.

Un alt nepot al lui E.I., Henry Algernon, a fost decorat ca ofiter in Razboiul Civil din America, a fost senator al Statelor Unite si a primit Medalia de onoare. Astazi, compania familiei Du Pont este una din cele mai mari companii chimice din lume.

Singura “oaie neagra” a familiei este John Eleuthère, care a fost acuzat si condamnat pentru ca a comis o crima la Jocurile Olimpice din 1996.

Generatia tanara: Virgil Roger du Pont III, cunoscut ca Rogue, este cantaretul trupei The Cruxshadows.

Locul 2: Kennedy

Patriarhul Patrick Joseph Kennedy (1858-1929)

Patrick si Douglas Kennedy

Parintii lui Patrick au emigrat din Irlanda in Statele Unite deoarece legile irlandeze nu permiteau catolicilor sa detina proprietati. Familia Kennedy are o poveste impresionanta.

Macar unul dintre membrii familiei au detinut la un moment dat unul dintre urmatoarele titluri: Presedintele Statelor Unite, membru al Consiluilui SUA, Senator al SUA, om politic, Prima Doamna a Californiei, erou de razboi, doctor, publicist, etc.

Familia Kennedy a indurat doua asasinate ingrozitoare: cel al Presedintelui american John Fitzgerald Kennedy (in 1963) si cel al lui Bob Kennedy (in 1968).

Generatia tanara: Douglas Harriman Kennedy este un respectat journalist de succes, iar Anthony Paul Kennedy Shriver este fondatorul organizatie non-profit Best Buddies International.

Locul 1: Rockefeller

Patriarhul John D. Rockefeller (1839-1937)

John D. Rockefeller

John D. Rockefeller (1839-1937) avea mai bine de un miliard de dolari la vremea la care un miliard de dolari insemna foarte mult. De fapt, John Davison Rockefeller a fost primul miliardar al Statelor Unite ale Americii. Acesta a reusit sa ajunga la o asemenea avere datorita concernului monolitic Standard Oil Co.

Dupa trei decenii in care a scos dolari din petrol, magnatul a inceput sa faca opere de caritate. Acesta a cheltuit in jur de 540 de milioane de dolari pentru proiecte de cercetare medicala si educatie.

Generatia tanara: Stra-stranepotul lui John, Justin Aldrich a fost co-fondatorul Generation Engage, un proiect care ii ajuta pe tinerii americani sa inteleaga politica tarii. Un alt urmas al lui John, Steven C. Rockefeller Jr. este presedintele Educational Adventures.

Surse foto: www.facade.com, www.nndb.com, www.aufeminin.com, www.harrywalker.com