Proiectul Air Aware este co-finantat de Uniunea Europeana, prin intermediul instrumentului financiar LIFE-Mediu si se deruleaza in perioada noiembrie 2005 - octombrie 2008, si este singurul proiect aprobat in anul 2005 pentru Romania.

Coordonarea proiectului ii revine Administratiei Nationale de Meteorologie si va fi derulat in parteneriat cu Centrul de Planificare Urbana si Metropolitana Bucuresti, Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti, Autoritatea de Sanatate Publica Bucuresti, Institutul de Biologie din cadrul Academiei Romane si METEO-France.

Life Air Aware este un proiect prin care va fi implementat un sistem pilot de prognoza a poluarii aerului si va evalua impactul poluarii asupra starii de sanatate a populatie.

Datorita acestui proiect, factorii responsabili vor putea fi avertizati atunci cand cotele emisiilor de gaze depasesc pragul normal, iar planurile de dezvoltare urbanistica ar putea fi corelate cu ceea ce se intampla la nivel de poluare.

Prezent la sesiunea de comunicare pentru promovarea Life Air Aware, Ion Sandu - directorul Administratiei Nationale de Meteorologie - a explicat, vineri, ca proiectul consta in masurarea poluarii si simularea traseelor acestora, masuratorile mergand pana la cele mai mici detalii.

Mai precis, acest sistem va putea determina traiectoria si viteza de deplasare a unui nor poluant provenit din orice sursa de poluare, chiar si de la cea produsa de un santier de constructii.

„Daca CET explodeaza, prin acest sistem noi putem spune clar care este cantitatea de poluant emis in atmosfera si in functie de factorii meteorologici putem stabili in ce directie se deplaseaza si cu ce viteza. Astfel, echipele de interventie vor putea proteja mai bine persoanele cu sensibilitati la diversi factori de poluare” a dat exemplu, Ion Sandu.

Prognoza poluarii aerului va reduce cheltuielile pentru medicamente si va aseza piata de imobiliare

„Implementarea acestui proiect va conduce inclusiv la reducerea facturilor la farmacii, data fiind legatura stransa care exista intre calitatea aerului si starea de sanatate a populatiei”, a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi.

In acelasi timp, a precizat ministrul Korodi, „realizarea, in cadrul proiectului, a unor harti care vor duce la identificarea zonelor poluate atmosferic va avea efect si asupra evolutiei corecte a pietei proprietatilor imobiliare, valoarea acestora variind si in functie de nivelul poluarii atmosferice a zonei in care se afla”.