Campania “Salvati ursii de restaurant” a mai facut un pas important prin salvarea unui brun tinut captiv intr-un grajd din incinta uzinei de prelucrare uraniului din Feldioara.

Dupa ce in urma cu doua zile proprietarul nu a vrut sa auda de eliberare ursului, presiunea pusa de mass-media centrala si locala s-a facut simtita, ursul putand fi eliberat fara plata despagubirilor solicitate initial.

Potrivit unor surse din cadrul Autoritatii Sanitar Veterinare din Brasov ursul era tinut in condiitii jalnice, intr-un grajd intunecos si plin de noroi.

O echipa a rezervatiei din Zarnesti s-a deplasat astazi la Feldioara unde ursul a fost sedat si transportat in rezervatie.

“Ursul era intr-o stare deplorabila. S-a pus problmea sa nu poata fi transportat din cauza starii de sanatate foarte precare. Vreau sa multumesc ziarelor si televiziunilor pentru spijinul acordat”, a declarat Cristina Lapis, pentru HotNews.ro.

Un rol foarte important in eliberarea ursului l-a avut presa brasoveana care a prezentat pe larg amanunte despre comertul illicit cu aceste animale. Transilvania Expres a publicat un material in care demonstreaza cum Gradina Zoologica din Brasov a vandut doi pui: Tex, recuperat in cele din urma si inca unul care a fost facut disparut.

Conform anchetei publicate de Transilvania Expres, Tex si un alt ursulet au fost vanduti de pui contra sumei de un milion de lei, aproximativ 30 de dolari ”bucata”.

“Trebuie spus ca, la ora actuala, pretul unui trofeu obtinut dupa impuscarea unui urs matur poate ajunge in strainatate chiar si la sume ce depasesc valoarea de 10.000 de euro. Drept urmare, exista suspiciuni ca ursii tinuti captivi sunt crescuti pentru ca ulterior sa fie ucisi pentru trofee”, mai informeaza sursa citata.

Urmatoarea tinta a campaniei o reprezinta un urs tinut captiv de cativa ani de zile in manastirea Cotmeana de langa Ramnicu Valcea. Informatiile despre ursul de la Cotmena au fost obtinute cu ajutorul cititorilor HotNews.ro.

Andrei C (10 apr 2007 16:00)

Cunosc un caz in judetul Arges, comuna Cotmeana, unde un urs este tinut in captivitate intr-o cusca de pe terenul unei manastiri, Manastirea Cotmeana.

Cand vizitam manastirea il auzeam de multe ori gemand, iar uneori il zaream in cusca de pe un deal din apropierea manastirii cum se plimba si se zbate...ar trebui facut ceva si pentru acest urs....

Reprezentantii Patriarhiei romane au dat asigurari ca cel tarziu saptamana viitoare ursul va putea fi preluat si gazduit pe termen nelimitat in rezervatia de la Zarnesti