In timp ce reprezentantii agentiilor de turism pun aceasta situatie pe seama cresterii nivelului de trai al romanilor, uristii-clienti la 5 stele marturisesc ca doresc doar o vacanta linistita, fara surprize neplacute legate de igiena hotelurilor.

Preturi mai accesibile

"Deja 12 hoteluri de 4 si 5 stele de pe Litoral nu mai au nici o camera libera. Ne asteptam ca si hotelurile de 3 stele sa nu mai aiba nici ele in curand nici o camera libera", a declarat Corina Martin, presedinta Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) - Regiunea Sud-Est.

Faptul ca hotelurile de lux s-au umplut cu prioritate in acest an, spre deosebire de anii precedenti, este pus de domnia sa pe seama

aparitiei mai multor turisti "de calitate", cu un nivel de trai mai ridicat. Romanii care au preferat sa cumpere pachete de servicii turistice la 4-5 stele spun insa ca au luat aceasta decizie din doua motive.

Primul este acela ca preturile au devenit un pic mai mici pentru minivacanta de 1 Mai. Cel de-al doilea motiv este legat de igiena deficitara a multor hoteluri fara "blazon".

"Am preferat un hotel de 5 stele din Mamaia pentru ca tariful mi s-a parut mai accesibil ca altadata. Camera costa 2 milioane de lei pe noapte, iar micul dejun este inclus in pret.

Cred ca la 5 stele este mai civilizat, nu poti avea surprize neplacute precum mizeria, igrasia sau praful", a declarat Magda Tanasescu din Bucuresti.

Bilantul, mai tarziu

Litoralul romanesc va putea atrage in aceasta minivacanta minimum 6.000-7.000 de turisti, a apreciat reprezentanta ANAT Sud-Est, subliniind ca aceste date se pot modifica in sens crescator, in urmatoarele zile.

Hotelierii spun si ei ca numarul turistilor care vor veni la mare va fi de circa 10.000-12.000 de persoane, deoarece unii si-au facut rezervari direct la hoteluri, si nu prin intermediul agentiilor de turism, iar altii se hotarasc in ultima clipa sa porneasca spre Litoral.

Cifra avansata de hotelieri este apropiata de cea inregistrata anul trecut de 1 Mai, de aproximativ 12.000 de persoane.

Numarul vizitatorilor Litoralului va fi insa mult mai mare; printre acestia se vor numara tinerii care s-au cazat deja in corturi sau la gazde, in Costinesti si Vama Veche.

"Estimam ca, daca vremea va fi frumoasa, se vor afla pe Litoral circa 20.000 de persoane, dintre care 10.000 vor veni prin agentiile de turism, iar alte 10.000 vor fi pe cont propriu", a spus Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al ANAT.

Bilantul final al turistilor si incasarile hotelierilor vor putea fi cunoscute mai bine la finalul miniconcediului de 1 Mai. Tot atunci, vor veni si datele de la vecinii de la sud de Dunare, principalii nostri concurenti, care au avut oferte competitive.

Potrivit primelor estimari, romanii au cumparat circa 60-70% dintre ofertele disponibile de petrecere a vacantei in strainatate, majoritatea pachetelor turistice fiind in Bulgaria.

Profilul turistului s-a modificat substantial, ca urmare a cresterii nivelului de trai."

Corina Martin

Jumatate-jumatate

"Bulgarii vor atrage de 1 Mai circa 10.000 de turisti romani. Acelasi numar de turisti va fi atras in hotelurile romanesti, semnal ca incepe din nou concurenta acerba", a declarat Traian Badulescu,

purtatorul de cuvant al ANAT. El a precizat ca nu numai Litoralul bulgaresc, ci si cel romanesc se afla in crestere, disputandu-si mai ales turistii cu venituri medii.

"In Bulgaria merg acei turisti care se cazau in Romania la hotelurile de 3-4 stele. Bulgaria a "furat" insa nu numai acesti turisti, ci si multi dintre turistii romani care mergeau altadata in Grecia, la hotelurile de 3-4 stele, principalul avantaj fiind in acest caz apropierea de Romania", a spus Badulescu.

Integral in Romania libera