Multe din temerile noastre s-au dezvoltat ca raspuns la situatii care ne fac rau. De cele mai multe ori insa le adoptam de la parinti sau pur si simplu, uitandu-ne la televizor, la o experienta inspaimantatoare. Potrivit statisticilor, numai in America, 36 de milioane de oameni sufera de diferite fobii. Revista Forbes a publicat un top al celor mai mari fobii ale oamenilor.

Pe primul loc este fobia la insecte, serpi, lilieci si soareci. Frica de animale a fost demult foarte folositoare pentru supravietuire, deoarece l-a determinat pe om sa se retraga din calea predatorilor periculosi si veninosi. Acum, continua sa ne fie frica de insecte din cauza aspectului lor care ne da fiori, dar si din cauza miscarilor acestora, rapide si imprevizibile.

Pe locul 2 se situeaza frica de inaltimi. De ce ne temem de inaltimi? Pentru ca omul nu poate sa zboare, afirma psihiatrii. Probleme mari au cei care se tem si sa se apropie de un pervaz si evita concediile care implica inaltimile.

Pe locul 3 este frica de apa. Se stie ca frica de apa ii tine pe multi departe de piscine. Ea se poate dezvolta dupa ce cineva a fost pe cale sa se inece sau a fost martor la un inec. Dar poate fi dobandita si de la ceilalti membri ai familiei sau de la televizor.

Pe locul 4 - transportul in comun. Intr-o lume tot mai dominata de terorism, oamenii se simt vulnerabili cand se afla in locuri aglomerate, unde nu detin controlul asupra mediului inconjurator. Cand te afli in autoturismul personal, poti sa opresti cand nu te simti bine. Nu o poti face insa cand esti in autobuz sau metrou.

Unii se tem si de microbii pe care ii pot lua din mijloacele de transport in comun.

Pe unii ii sperie si furtunile. De obicei aceste temeri se dezvolta pe baza unor expriente trecute, cum ar fi inundatiile. Oricine a trecut printr-o tornada sau un cutremur si le aminteste si resimte aceeasi teama de atunci. Cand vezi ce poate face natura, nu-i greu sa-ti imaginezi ce-i mai rau. Tendinta mass-media sa exagereze prognozele meteo poate avea un impact destul de puternic.

Pe locul 6 - fobia de spatii inchise. Oamenii de stiinta sustin ca aceasta temere trebuie sa ne duca cu gandul la originile noastre. “In general, animalelor nu le place sa fie inchise in custi. Noi suntem animale si daca suntel inchise, nu ne simtim prea bine”. Chiar si locurile mici, care au fereastra, pot exagera acest sentiment.

Tunele si poduri ii fac pe unii sa se simta vulnerabili. Ca si un spatiu inchis, tunelele si podurile pot face mintea sa isi puna nenumarate intrebari cu “si daca ...”.

Vorbitul in public este una dintre temerile care incepe sa se dezvolte in adolescenta. Oamenii se tem ca vor fi judecati si isi fac griji pentru ce spun si pentru felul cum arata. In cele din urma, aceasta frica ii va stapani toata viata.