In ciuda locului neonorant din acest clasament, Romania si-a redus emisiile de gaze cu efect de sera de la 250 de milioane de tone la inceputul anului 1990 la 125 de milione de tone in anul 200, consemnandu-se astfel o reducere de aproximativ 50%.

Statele Unite, cel mai mare poluator la nivel mondial si totodata una dintre tarile ce nu au ratificat acordul de la Kyoto, a avut un nivel al emisiilor de gaze de aproximativ 7 miliarde de tone, in crestere cu 15% fata de anul 1990.

Saltul cel mai spectaculos in acest clasament a fost realizat de Emiratele Arabe Unite - cu o crestere de 75% fata de anul 1990, si Malaiezia - cu o crestere de 80%.

La polul opus se situeaza statele din estul Europei si tarile din fosta URSS, cu scaderi ale valorilor poluarii de pana la -50%.

Protocolul de la Kyoto, semnat in anul 1997 a intrat in vigoare in 2005 si prevede mentinerea nivelului de gaze cu efect de sera la un nivel constant, fiecarei tari fiindu-i acordat un prag maxim de poluare. De asemena protocolul prevede ca o tara care nu si-a atins „tinta” de poluare sa-si poata tranzactiona cantitatea ramasa.

In cursul zilei de luni are loc la Casa Alba o intalnire intre SUA si reprezentantii UE, pe agenda initiala fiind prevazute discutii pe tema incalzirii globale.

Cu toate acestea, presedintele american George W. Bush a refuzat sa-si ia orice angajament referitor la scaderea emisiile poluante ale Statelor Unite, invocand siguranta economiei nationale.

Comisia Europeana a luat o decizie istorica la inceputul acestui an, propunandu-si reducerea cu 10% a gazelor cu efect de sera in intervalul 2011-2020.