Guvernul nu mai vrea sa amenajeze cele 13 sectii de votare suplimentare in zonele cu multi romani. Motivul: strainatatea voteaza cu Basescu.

Pe 19 mai, romanii din strainatate vor putea spune DA sau NU pentru demiterea lui Traian Basescu in 181 de sectii de votare din 94 de tari, de pe toate continentele.

Lista acestora va fi anuntata de autoritati pe 3 sau 4 mai. Urnele nu vor fi insa de gasit decat la sediile ambasadelor sau consulatelor tarii noastre, indiferent de numarul romanilor din statul respectiv.

Deschiderea celor 13 sectii suplimentare in localitatile in care exista comunitati numeroase de romani, promise de Ministerul Afacerilor Externe pentru euroalegeri, este pusa serios la indoiala in cazul referendumului.

Mai mult, campania de informare a diasporei, in care s-a investit masiv la referendumul din 2003 pentru modificarea Constitutiei, este practic inexistenta de aceasta data.

Spania si Italia, fara sectii suplimentare

Pentru alegerile europarlamentare, MAE se angaja in urma cu cateva luni sa obtina acordul autoritatilor locale pentru a organiza mai multe sectii de votare in Spania, Italia si Statele Unite ale Americii, tari cu importante comunitati romanesti.

Astfel, in Italia, pe langa urnele de la Roma, Genova, Treviso-Asolo si Milano, acolo unde sunt reprezentante diplomatice, romanilor li se pregateau sectii de vot la Bari, Florenta si Torino.

In Spania, urma sa se mearga la urne si in Castellon, Alcazar de San Juan, Alcala de Henares, Coslada, Almeria, Zaragoza si Alicante, nu doar in Madrid, Barcelona, Sevilla ori Valencia. Numarul sectiilor de votare din SUA se preconiza ca va creste de la 19, cate au fost la alegerile din 2004, la 22.

Pentru referendumul din 19 mai, principiul urnelor la indemana nu se mai aplica. „Din motive de timp, poate nu se va obtine acordul statelor-gazda pentru deschiderea de sectii suplimentare in afara reprezentantelor diplomatice ale Romaniei”, a anuntat Corina Vintan, purtatorul de cuvant al MAE.

Referendum fara campanie

Spre deosebire de referendumul din 19-20 octombrie 2003, pe 19 mai nu se vor mai amplasa nici punctele mobile de vot la sediile asociatiilor comunitatilor de romani si ale bisericilor din zonele aflate la mare distanta de ambasade.

Daca autoritatile de la Bucuresti decretau atunci mobilizare generala pentru atragerea cetatenilor romani la urne si popularizarea intensa a evenimentului in presa locala, de data aceasta campania de informare nu a inceput inca.

La doua saptamani pana la plebiscitul pentru demiterea presedintelui, site-urile MAE sau ale reprezentantelor diplomatice nu gazduiesc informatii despre scrutinul din 19 mai.

Strategia „Invalidarea”

Piedici pentru presedinte

Limitarea numarului de sectii de votare in strainatate si lipsa unei campanii de informare scad sansele validarii referendumului. Absenta unui procent insemnat din cei 150.000 de romani din diaspora asteptati la urne, potrivit statisticilor MAE, face mai greu de atins numarul celor aproape 9 milioane de alegatori a caror prezenta este necesara pentru ca plebiscitul sa fie valabil.

Prin aceasta strategie sunt tinuti departe de urne unii dintre cei mai hotarati sustinatori ai lui Basescu. In turul al doilea al alegerilor din 2004, 72,91% dintre romanii din diaspora au votat pentru actualul presedinte suspendat.

La numai o zi dupa suspendarea acestuia, un numar important de asociatii ale romanilor din strainatate faceau publica intentia de a-l sustine pentru a reveni la Cotroceni.

integral in EvZ