Ioana Lupea: "Calmul artificial pogorat peste tara ne face sa uitam de referendum."

Coalitia anti-Basescu si media favorabila acesteia lucreaza pentru a-l face lipsit de importanta, prin cotarea subiectului dupa gratare si demisia lui Meme. Cu cat mai putini cetateni se vor prezenta la referendum, cu atat sansele lui Traian Basescu de a se intoarce la Cotroceni cu puterea nevatamata sunt mai mici.

Un „nu” majoritar poate schimba insa raporturile dintre partide si din interiorul acestora, in functie de raportarea fata de suspendarea presedintelui, si deschide dezbaterile asupra sistemului politic romanesc. Un „da” majoritar garanteaza revenirea la putere in Romania, prin reprezentanti, a comunistului Ion Iliescu.

„Nu” este un vot pentru Traian Basescu, unul de credinta in institutia prezidentiala si de sanctiune pentru parlament. Basescu este constient ca o parte din simpatia de care se bucura o datoreaza increderii cetatenilor, indiferent de optiunile politice, in institutia prezidentiala.

Seful statului poseda forta cinetica si depinde numai de el daca va folosi legitimitatea reinnoita, personala si a functiei, pentru o democratie idolatra sau pentru un sistem politic construit pe institutii, nu pe rivalitati personale.

Initial o simulare politica, pentru PSD si Mircea Geoana referendumul s-a transformat intr-o chestiune de viata si de moarte. Revenirea lui Traian Basescu la Cotroceni in deplinatatea fortelor de presedinte poate insemna rastignirea sefului social-democrat, un tap ispasitor perfect pentru ca nu a stiut cand sa se opreasca.

PSD pierde posibilitatea de a prelua puterea executiva de la PNL si startul pentru alegerile din 2008. Dupa euroalegeri in PSD va porni fie restauratia lui Iliescu, fie reforma dupa grupul de la Cluj.

Liberalii au nevoie de remiza in confruntarea cu seful statului. Efectele demiterii, alegerile prezidentiale anticipate si schimbarea de guvern sunt pentru PNL surse de neliniste. Lozinca „Geoana presedinte, Iliescu premier” trebuie sa-l fi ingrijorat si pe liberalul cel mai anti-Basescu.

Formatiunea lui Tariceanu are nevoie de Basescu la Cotroceni, dar nu de acelasi, ci de un Basescu la mana parlamentului si a guvernului. PNL va incerca sa-l erodeze electoral si sa-l emasculeze prin modificarea legilor sigurantei nationale, dar fara sa-l doboare.

Batalia finala pentru puterea in partid, inceputa chiar in secunda alegerii lui Tariceanu presedinte, nu depinde de rezultatul referendumului, ca in cazul PSD si PD, cel mai probabil se va amana.

Victoria lui Traian Basescu poate constrange PD si PNL la unificare - impotriva vointei democratilor - si la subordonarea fata de proiectele presedintelui invingator. Si asta dupa ce PD a incercat sa lase deschisa o portita spre liberali, prin exprimarea publica a consideratiei pentru premierul Tariceanu, chiar si dupa excluderea din guvern.

Democratii si liberal-democratii vor deveni dependenti de cresterea si descresterea presedintelui atat timp cat va ramane in functie, dar si de simpatiile si antipatiile acestuia. Dar au prima sansa sa castige toate alegerile ce vor urma.

Desi poate fi interpretat politic in favoarea presedintelui sau in defavoarea lui (prima talmacire are si relevanta juridica), absenteismul, instigat de partidele interesate sau natural, poate fi semnul instrainarii profunde si periculoase intre oameni si politicieni.