O astfel de locuinta este construita pe trei etaje si are o suprafata impresionanta de pana la 280 mp, iar costul mediu se poate ridica pana la jumatate de milion de euro

O oferta imobiliara hibrida, la granita dintre o locuinta la bloc si o vila, isi croieste drum pe piata luxului autohton. Specialistii ii spun triplex sau townhouse. Iar ceea ce il individualizeaza in peisajul locativ bucurestean este caracterul sau inedit.

Este, in fapt, o vila cu trei etaje incadrata de alte imobile ale unui complex de locuinte.

„A fost conceput ca la parter sa fie livingul si bucataria, la primul etaj, dormitoarele, fiecare cu cate o baie, iar la cel de-al doilea etaj, un alt living sau hobby room cu acces la terase", puncteaza principalele caracteristici ale triplexului Adrian Dumitru, director de vanzari in cadrul agentiei imobiliare Neocasa.

Alte cateva trasaturi care diferentiaza triplexul de orice alt imobil de lux situat intr-un complex de blocuri este prezenta unei gradini, de pana la 40 de metri patrati, dar si a unei parcari, situata la nivelul subsolului.

Cu o suprafata de pana la 280 de metri patrati, triplexul face saltul catre un tip de locuinta care vrea sa cumuleze avantajele unor locatii centrale cu plusurile unei vile din apropierea Capitalei.

Cumparatorii de triplex platesc doar cash

Prinde insa o astfel de oferta la clientul roman? Reprezentantii Neocasa spun ca da. Ei isi motiveaza raspunsul pe baza vanzarilor inregistrate in cadrul complexului Emerald Residence, complex care vine cu o oferta de 20 de apartamente de tip triplex.

„Au fost deja vandute peste 50% dintre acestea", spune Adrian Dumitru, care afirma totodata ca, in prezent, pe piata bucuresteana, concurenta pe acest segment este limitata. „Mai exista foarte putine apartamente de acest tip pe piata, si acestea insa diferite, in sensul ca respectivele apartamente sunt situate la ultimele etaje ale unor imobile", mai spune directorul Neocasa.

Pretul unei astfel de locuinte este insa unul pe masura. El incepe de la 388.000 de euro si poate ajunge la 479.000 de euro, sume la care trebuie sa adaugati si TVA. „Triplexul ofera solutia pentru clientii care au bani pentru o vila, dar vor sa stea in centrul orasului", afirma Adrian Dumitru.

Tot el spune ca, fie ca este achizitionat pentru uz propriu, fie ca este tratat ca o investitie, triplexurile vandute pana in prezent au fost achitate cu banii jos, fara a se apela la vreo forma de credit. Si daca pana acum ne gandeam la un duplex sau la un penthouse ca la suprema realizare in domeniul apartamentelor la bloc, iata ca piata vine cu o oferta care spulbera acest mit.

Gradina si etajul destinat exclusiv momentelor de recreere fac din triplex o locuinta care tinteste palierul de sus chiar si al segmentului de lux.

Piata luxului, inca neacoperita

Iar piata imobiliara romaneasca de dupa revolutie isi are inceputurile tocmai in dezvoltarea vechilor zone „bune" ale Capitalei. Dupa 1997, cei interesati sa investeasca in imobiliar au ales cu predilectie segmentul de lux, adresandu-se exclusiv acelor clienti dispusi sa plateasca cele mai mari preturi. Nici acum acest segment de piata nu este unul acoperit.

Specialistii companiei DTZ Echinox afirma chiar ca, pentru un imobil considerat de lux, exista mai multi potentiali cumparatori, aceasta nisa fiind in continuare una foarte dinamica. Preturi de 2.500 de euro pe metrul patrat construit reflecta in mod direct evaluarea constanta a terenurilor din centrul si nordul Bucurestiului, dar si o cerere sporita pentru finisaje de o calitate tot mai buna.

Claudia Dascalescu, senior consultant in cadrul departamentului rezidential al DTZ, arata ca cei mai multi dintre dezvoltatorii care ataca acest segment al pietei sunt oameni de afaceri romani, care au achizitionat din timp terenuri si care acum construiesc proiecte de lux, de mici dimensiuni.

integral in Adevarul