Premierului israelian Ehud Olmert este este presat sa demisioneze dupa ce un raport provizoriu al comisiei care a investigat razboiul din Liban, din 2006, il critica sever.

O serie de membri importanti ai partidului Kadima au declarat ca premierul ar trebui sa demisioneze dupa ce in raport s-a aratat ca razboiul a inceput in graba si fara un plan adecvat, relateaza BBC News.

De asemenea, Olmert este supus la presiuni si din partea poporului: un sondaj publicat marti arata ca 69% dintre israelieni considera ca Olmert ar trebui sa se retraga din functie.

Eliahu Winograd, presedintele comisiei de ancheta care a redactat raportul, a declarat ca "responsabilitatea ii revine premierului, ministrului apararii si sefului Marelui Stat Major".

Raportul il acuza pe premierul Olmert ca nu s-a consultat cu nimeni in afara comandantilor militari si in momentul in care razboiul a luat o turnura nefavorabila nu a re-evaluat strategia initiala.

Comisia Winograd spune ca obiectivele campaniei au fost mult prea ambitioase, iar scopurile ei, neclare.

Premierul israelian a recunoscut ca documentul prezentar este sever, dar a declarat ca nu are de gand sa demisioneze. Ehud Olmert va aplica recomandarile comisiei si va discuta prevederile raportului intr-o sedinta extraordinara de guvern. De asemenea, el va participa si la o dezbatere in Knesset.

Conflictul din Liban a fost declansat pe 12 iulie 2006, ca urmare a uciderii si rapirii de catre gherilele siite Hezbollah a mai multor militari israelieni de la frontiera. Razboiul a durat circa o luna si a dus la moartea a peste 1000 de libanezi, majoritatea civili, a 119 militari israelieni si a 39 de civili israelieni, ucisi de tiruri de rachete Hezbollah.