Curtea Constitutionala turca a anulat, marti, primul tur al alegerilor prezidentiale, desfasurat saptamana trecuta in parlament.

Curtea Constitutionala s-a pronuntat, cu noua contra doua voturi, in favoarea sesizarii principalului partid de opozitie, apreciind ca, pentru alegerea presedintelui, era necesara prezenta a 367 dintre cei 550 de deputati, a declarat vicepresedintele Curtii, Hasim Kilic, citat de BBC News.

Principalul partid de opozitie s-a adresat Curtii, sustinand ca intregul proces electoral e afectat de nulitate deoarece sedinta parlamentului s-a desfasurat in lipsa de cvorum. In primul tur de scrutin, desfasurat vineri, in parlamentul de la Ankara, candidatului AK (partidul de guvernamant) Abdullah Gul i-au lipsit 10 voturi pentru a deveni presedinte.

In sala de sedinta au fost prezenti 361 de deputati. Dintre acestia, 357 au votat in favoarea unicului candidat, ministrul de Externe Abdullah Gul, desemnat de Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, provenit din miscarea islamista).

Abdullah Gul este contestat de opozitie pe motiv ca ar avea o agenda islamista mascata. Principalul partid de opozitie, CHP a adus in atentie faptul ca acesta si-a inceput cariera intr-un partid de sorginte islamica, care a fost scos in afara legii.

Argumentul lui Gul, ca va respecta principiul separarii religiei de politica, nu a reusit sa-i convinga pe cei care-l constesta.

Luni, premierul Turciei, Recep Tayyp Erdogan a facut un apel la unitate nationala, intr-o incercare de a dezamorsa criza politica care dureaza deja de mai multe saptamani.

Alegeri anticipate dupa decizia curtii

Guvernul turc este dispus sa convoace alegeri anticipate dupa ce Curtea Constitutionala a invalidat primul tur de scrutin prezidential, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului de la Ankara, Cemil Cicek, citat de AFP.

"Suntem in favoarea devansarii datei alegerilor. Suntem pentru organizrea acestora in cel mai scurt termen", a declarat acesta, la dupa o sedinta a guvernului.

Cu putin timp inainte, Curtea Constitutionala s-a pronuntat in favoarea recursului opozitiei parlamentare, care solicitase anularea primului tur de scrutin din cauza unui viciu de procedura.

Fara a preciza cand anume ar putea avea loc alegerile, care erau prevazute pentru 4 noiembrie, purtatorul de cuvant al guvernului turc a subliniat ca singura conditie pusa de Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) aflat la putere este un amendament constitutional care sa reduca varsta de eligibilitate a deputatilor de la 30 la 25 de ani.

El a adaugat ca Parlamentul se va reuni miercuri, pentru a decide masurile care se impun dupa decizia Curtii Constitutionale. "Parlamentul va decide cum vom proceda", a spus Cicek.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a convocat o reuniune a conducerii partidului Dreptate si Dezvoltare (AKP), provenit din miscarea islamista, pentru marti seara.