Ioana Lupea: "Partide si lideri sunt deopotriva ingrijorati de consecintele validarii referendumului asupra propriilor procente si functii".

A auzit cineva de 1 mai de la Mircea Geoana vreun apel mobilizator pentru referendumul din 19? Liderul PSD a acuzat, indreptatit, dar strident si indecent chiar si pentru un socialist, capitalismul exploatator din multinationale care a ucis-o pe Raluca Stroescu, exersand pentru prima data un discurs radical de stanga.

Daca i s-a soptit ca tema muncii pana la epuizare din marile corporatii are potential electoral mai mare decat atacul furibund impotriva lui Traian Basescu, atunci Mircea Geoana a primit un sfat bun pentru viitorul partidului sau.

Dar o masa de 10.000 de activisti PSD si consumatori de mici si bere gratis, reflectata din toate pozitiile de televiziuni si ziare, ar fi fost mediul ideal de propagare a „convocatorului” pentru referendumul pe 19 mai. Nici un politician roman - in a carui fisa de post nu intra decenta - n-ar fi ratat ocazia.

Cu atat mai putin unul care se numara printre cei care au decis consultarea populara. Nu poate fi decat o singura explicatie, aceea ca Mircea Geoana si aliatii sai anti-Basescu se tem de prezenta electoratului la urne, chiar si a celui impotriva sefului statului.

Partide si lideri sunt deopotriva ingrijorati de consecintele politice ale validarii referendumului asupra propriilor procente si functii. Unui „nu” majoritar i-ar putea urma prabusiri in sondaje si executii politice. Si nu poate fi o coincidenta ca, pe forumuri, trolii coalitiei indeamna cititorii la absenteism: „Votati da sau nu va prezentati la referendum”.

Absenta semnalului PSD de mobilizare este poate dovada ca vom asista la o campanie facuta la televizor si nu pe teren, din usa in usa, nula pentru electoratul social-democrat. Nici PNL, i-a scapat Noricai Nicolai, nu s-a pregatit pentru o „campanie activa”. PRM nu are niciun interes, PC n-are alegatori, iar vremea lui Gigi Becali n-a sosit.

Guvernul, organizatorul legal, nu si-a manifestat interesul pentru a transmite cetatenilor informatiile relevante referitoare la referendum, adica de a-si face datoria, dimpotriva. Paradoxal, pe umerii lui Traian Basescu si ai partidelor sustinatoare, PD si PLD, va cadea misiunea aproape imposibila a mobilizarii tuturor alegatorilor, si a celor pro, si a celor contra.

Tinta unei campanii la televizor este mai degraba electoratul lui Traian Basescu, in ochii caruia presedintele lupta impotriva coruptiei, a comunismului si mai ales nu se aseamana politicienilor.

Scopul acesteia poate fi reducerea distantei dintre seful suspendat al statului si „ceilalti”, grupul de interese al activistilor comunisti, securistilor de pripas si capitalistilor postcomunisti. In aceasta logica persevereaza Dan Voiculescu - cu pseudo-dovezile de colaborare ale sefului statului cu Securitatea - si liberalii - cu aluziile la dosarul acestuia.

Poate, poate, la un moment dat, va incolti indoiala rezonabila ce demoralizeaza si chiar schimba optiunea.

Partidele parlamentare care au votat pentru suspendare doresc, prin incurajarea absenteismului, sa excluda cetatenii de la decizie si sa utilizeze dreptul ce si l-au acordat prin parlament, acela de a determina, conform propriilor interese, soarta presedintelui Romaniei.