Teroristul venezuelean Ilich Ramirez Sanchez, cunoscut si sub numele de „Carlos Sacalul” va fi judecat intr-un nou proces de terorism, intentat de autoritatile franceze.

Procurorul Jean-Louis Bruguiere, cunoscut pentru eforturile lui de a-l prinde si condamna pe Ramirez, a anuntat ca teroristul va fi judecat pentru seria de atentate comise intre 1982 - 1983, in urma carora 12 persoane au murit si alte 100 au fost ranite, relateaza AP.

Carlos Sacalul este considerat vinovat pentru patru atacuri organizate in acea perioada. Primul atentat a avut loc in martie 1982 si a fost comis intr-un tren ce facea legatura dintre Paris si Toulouse. Cinci persoane au murit si alte 40 au fost ranite in urma exploziei.

Un al doilea atenat s-a produs in fata sediului ziarului arab „Al Watan”, in luna aprilie 1982, provocand moartea unei persoane si ranirea altor 25. Ultimele doua atacuri a fost comise in aceiasi zi, pe data de 15 decembrie 1983, intr-o gara din Marsilia, si s-au soldat cu decesul a patru persoane si ranirea altor 30.

Ramirez Sanchez, in varsta de 57 de ani, ispaseste in prezent o pedeapsa cu inchisoarea pe viata la penitenciarul Fresne, situat la periferia Parisului. El este condamnat pentru uciderea a doi agenti din cadrul serviciilor secrete franceze (DST) si a unui libanez, pe data de la 27 iunie 1975.

El a foat arestat in Sudan in 1994, iar procesul lui a inceput trei ani mai tarziu, la data de 28 august 1997, in Franta. Teroristul a facut mai multe plangeri impotriva Frantei, tara pe care o acuza de tratament inuman.

In ianuarie 2005, judecatorii Curtii Europene de la Strasbourg au respins o plangere a lui Ramirez, care sustinea ca mentinerea sa prelungita in izolare, de la 15 august 1994 la 17 octombrie 2002, a incalcat articolul 3 al Conventiei europene ce interzice tratamentele inumane sau degradante.

Carlos Sacalul a obtinut insa castig de cauza in alt aspect, judecatorii ajungand la concluzia ca a fost incalcat articolul 13 al aceleiasi Conventii, privind dreptul la recurs.

Aproximativ 20 de persoane si-au pierdut viata in atentatele organizate de el in perioada 1973-1984 in mai multe tari. Cel mai spectaculos atentat a avut loc la reuniunea OPEC de la Viena, din decembrie 1975, cand Carlos a luat ostatici 11 ministri ai Petrolului. In urma atacului, trei persoane si-au pierdut viata.