Ministrul turc de Externe Abdullah Gul s-a retras din cursa pentru presedintie, dupa ce partidul sau de guvernamant, AKP, nu a reusit sa asigure cvorumul in Parlament, necesar pentru validarea celei de-a doua runde a alegerilor din Legislativ.

Alegerile pentru desemnarea sefului statului au fost reorganizate, dupa ce saptamana trecuta Curtea Constitutionala a invalidat primul tur de scrutin, din cauza numarului insuficient de voturi din Parlament, relateaza Reuters.

Curtea a decis ca, pentru ca votul sa fie valid, era necesara prezenta a 367 dintre cei 550 de deputati.

"Dupa acest nou esec, candidatura mea este in afara oricarei discutii ", a declarat Gul, imediat dupa incheierea numararii parlamentarilor prezenti in sala de sedinte si constatarea lipsei de cvorum.

Presedintele Parlamentului, Bulent Arinc, a anuntat ca partidul de guvernamant AKP nu a reusit sa asigure prezenta celor 367 de deputati de care era nevoie pentru validarea procedurii si trecerea la vot. Gul era singuul candidat in aceste alegeri.

Dupa hotararea Curtii Constitutionale de a anula primul tur de scrutin, Guvernul de la Ankara a cerut organizarea de alegeri legislative anticipate si modificarea Constitutiei, pentru a permite populatiei, nu Parlamentului, sa aleaga presedintele tarii.