Nicolas Sarkozy, candidat de dreapta, liderul Uniunii pentru o Miscare Populara (UMP), a castigat alegerile prezidentiale din Franta cu 53,2 la suta din voturile electoratului, fata de 46,8% pentru candidata stangii, Segolene Royal, potrivit cotidianului belgian Le Soir, care prezinta rezultatele Institutului Ipsos - Dell.

Circa 44,5 de milioane de alegatori francezi au fost chemati duminica la urne pentru a-i departaja pe cei doi candidati. Rata de participare la vot a atins un nivel record, 84,77%, ce nu a mai fost depasit din 1965. Sarkozy este cel de-al 23-lea presedinte al Frantei.

Sustinatorii lui Nicolas Sarkozy la alegerile prezidentiale din Franta au avut manifestari de bucurie inca de la primele informatii neconfirmate oficial privind o victorie a acestuia, relateaza AFP. "A castigat, a castigat!", au strigat militantii partidului UMP.

O mare sarbatoare urmeaza sa aiba loc in cursul serii in Piata Concorde, in apropiere de Champs-Elysees, imediat dupa discursul noului presedinte. Importante dispozitive de politisti au fost desfasurate in zona si in suburbii, pentru a limita riscul producerii de violente.

Sarkozy promite ca le va reda francezilor identitatea nationala

In primul sau discurs in calitatea de presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy promite ca va fi presedintele tuturor francezilor si ca le va reda mandria de a fi francezi. Acesta a dat asigurari duminica seara ca francezii au ales sa "se rupa de ideile, obiceiurile si comportamentele trecutului", relateaza AFP.

"Vreau sa redau acestui popor mandria de a fi francez", a declarat el, luandu-si angajamentul sa "reabiliteze munca, autoritatea, meritul".

"Poporul francez a ales sa se rupa de ideile, de obiceiurile si de comportamentele trecutului", a declarat noul presedinte, in fata sustinatorilor.

Printr-un apel facut catre America, Sarkozy promite acesteia ca poate vedea in Franta un prieten pe care poate conta. El a vorbit si despre o uniune mediteraneana intre Europa si Africa, pentru a o ajuta sa invinga saracia, atitudine pe care o va extinde pentru toti oprimatii de pe mapamond.

Sarkozy si-a exprimat "imensa emotie" de a fi noul presedinte si a precizat ca va continua sa aiba un mare "respectul" fata de adversarul sau, socialist Segolene Royal.

Sarkozy a declarat ca se va "retrage" cateva zile inainte de a primi oficial puterea de la Chirac, al carui mandat expira oficial la 16 mai si care l-a sprijinit in timpul campaniei electorale.

Segolene Royal a ratat sansa sa fie prima femeie presedinte a Frantei

La sediul Partidului Socialist, atmosfera era sumbra printre sustinatorii contracandidatei lui Sarkozy, Segolene Royal.

Royal si-a recunoscut infrangerea in fata contracandidatului sau, intr-o declaratie facuta imediat dupa anuntarea primelor estimari, relateaza AFP.

"Votul universal si-a spus cuvantul, ii urez nouluipresedinte al Frantei sa-si indeplineasca misiunea", a declarat ea. "Pastrati-va increderea", i-a indemnat Royal pe sustinatorii ei, reuniti la Paris.

Un membru al partidului socialist a recunoscut infrangerea suferita de Segolene Royal in fata lui Nicolas Sarkozy, in lupta pentru Palatul Elysee. „Simt o enorma tristete pentru aceasta infrangere”, a adaugat acesta.

Royal, in varsta de 53 de ani, s-a impus inca de la alegerile primare inedite impotriva aparatului de partid, rasturnand cateva dogme si impunandu-si strategia.

Nicolas Sarkozy - un presedinte ambitios

In varsta de 52 de ani, Nicolas Sarkozy este reprezentantul unui partid de centru dreapta, aflat la guvernare din 2002. El a a fost singurul nominalizat la candidatura pentru presedintia Frantei si a obtinut 98 la suta din voturi, in cadrul unui scrutin pe internet la care au participat aproape 70% dintre cei 327.000 de membri cotizanti ai UMP (Uniunea pentru o Miscare Populara).

Potrivit BBC, Sarkozy este casatorit de doua ori si are trei fii, doi din prima casatorie si un al treilea cu actuala nevasta, Cecilia Sarkozy.

Sarkozy s-a nascut intr-o familie de mici aristocrati de origine maghiara si a servit timp de cinci ani in Legiunea Straina. In 1983, la doar 28 de ani, el ajunge primarul orasului Neuilly-sur-Seine, suburbie luxoasa din vestul Parisului, si ramane in aceasta functie timp de aproape 20 de ani.

Lipsit de docilitate si ambitios, Sarkozy a intrat in 1995 in conflict cu viitorul sef al statului, Jacques Chirac. El ajunge in anul 2002 fruntea ministerului de Interne, apoi obtine functia de ministru de Finante, unde isi propune sa realizeze o crestere economica semnificativa. Din aceasta pozitie a luat masuri precum reducerea cheltuielilor publice, dar nu a obtinut succese notabile.

A provocat, in schimb, consternare in Germania prin masurile protectioniste care vizeaza industria franceza. Pro-americanismul sau declarat a provocat multe iritari in randul altor lideri europeni.

In 2005 a primit din nou portofoliul Internelor si s-a remarcat printr-o atitudine ferma in fata criminalitatii si imigratiei ilegale, precum si prin introducerea unor proiecte de lege restrictive pentru capatarea cetateniei franceze. Acest fapt a fost cel mai bine ilustrat in timpul revoltelor tinerilor din cartierele de la periferia Parisului, in octombrie 2005.

El nu a evitat utilizarea unor expresii dure precum cea de „pleava”, la adresa rebelilor. Chirac si protejatul sau, premierul Dominique de Villepin, au lansat numeroase atacuri la adresa lui Sarkozy. Intelectual rafinat, seful guvernului s-a dovedit un adversar fragil in ringul politicii in fata agresivului Sarkozy.

O politica agresiva, dar dorita de popor

"Sarko", asa cum este numit de cei apropiati, a promis sa fie un artizan al "separarii", concept pe care l-a ameliorat, folosind determinantul "pasnica", din cauza ingrijorarilor manifestate de unii dintre alegatori, pentru transformarea Frantei.

Admirator al societatii americane, el vrea sa "inventeze un nou model francez", bazat pe "valoarea muncii" si "reinventarea Republicii".

El militeaza pentru o "revolutie economica", insotita de o scadere puternica a taxelor obligatorii si promite scaderea ratei somajului la cinci la suta in urmatorii cinci ani.

La inceputul acestuian, el a reafirmat ca, in cazul in care va fi ales, va modifica modalitatile privind reintregirea familiei, respectiv detinerea unei locuinte, a unui loc de munca, precum si cunoasterea limbii franceze.