Ministrul indian de Finante a aprobat oferta de preluare de catre Vodafone a companiei Hutchison Essar, al patrulea operator de telefonie mobila ca marime din India, informeaza Financial Times.

Acordul a fost semnat vineri, la o saptamana dupa aprobarea data de autoritatea pentru investitii straine din India, oferta facuta de catre Vodafone valorand nu mai putin de 11 miliarde de dolari, sustin surse apropiate tranzactiei citate de FT.

Incuviintarea data de catre guvernul indian face ca afacerea - considerata drept cea mai mare investitie straina din istoria Indiei - sa se apropie de final dupa nu mai putin de doua luni de cercetari privind legitimitatea structurii actionariatului companiei.

Ravi Ruia, in prezent vicepresedinte al actionarului minoritar Essar, va deveni presedinte al noii companii care se va numi Vodafone Essar, iar Arun Sarin, presedintele Vodafone India, va deveni vicepresedinte in cadrul companiei.

Din echipa de conducere a companiei mai fac parte 12 membri, printre care Asim Ghosh, director managerial al Hutchison Essar, si Analjit Singh, presedinte al Grupului Max India.

Acestia detin 12,26% din actiunile operatorului Hutchison Essar, care a fost pana de curand sub atenta observatie a autoritatii pentru investitii straine, ingrijorata atat de structura complexa a actionariatului companiei, precum si de posibilitatea de incalcare a normelor referitoare la investitiile straine din India.

Potrivit acestor norme, o investitie straina directa la unul dintre operatorii nationali de telecomunicatii este limitata la o participatie de 74% din actiuni.

Din luna februarie a acestui an, cand Vodafone si-a anuntat intentia de a cumpara pachetul majoritar de actiuni al Hutchison Essar, Autoritatea pentru investitii straine din India si-a amanat de trei ori decizia de aprobare a tranzactiei pentru a asculta opiniile mai multor institutii guvernamentale din India.