Painea se va scumpi cu 30-40% din toamna daca in urmatoarele zile nu va ploua, avertizeaza reprezentantii patronatelor din industria de panificatie. Ei spun ca recolta de grau este compromisa din cauza secetei din ultima perioada. In aceste conditii, Romania va fi nevoita sa apeleze la importuri de grau din tarile vecine sau din cele ale UE.

Catastrofa ar fi putut fi evitata daca tara noastra ar fi detinut un sistem eficient de irigatii. Numai ca dupa 1989, reteaua nationala de irigatii a fost distrusa, iar in 17 ani, Ministerul Agriculturii nu a demarat nici un proiect pentru refacerea acesteia.

Presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu, ne-a declarat ca recolta de grau este compromisa daca nu va ploua in cateva zile. „Ar trebui sa ploua in aceste zile pentru a avea o productie de grau multumitoare“, a spus Popescu.

Acesta a mentionat ca si afacerea sa este compromisa, intrucat detine o suprafata de 50 de hectare cultivata cu grau, care in prezent a crescut numai de o palma. „Folosesc ingrasaminte ca si ceilalti producatori pentru a tine graul in viata“, ne-a precizat presedintele ROMPAN. In opinia sa, solutia pentru iesirea din criza sunt importurile.

„Vom apela la importuri din tarile vecine sau din cele ale UE, pentru ca transportul este mai ieftin, iar productia de grau din UE este peste necesarul de consum. Nu numai graul din import va creste pretul painii, ci si cheltuielile de transport, care au o pondere de 15-25% din pretul graului“, a spus Popescu.

El a precizat ca nu numai Romania se confrunta cu seceta, ci si tari care practica o agricultura moderna, precum Belgia, pe care a vizitat-o de curand si unde recolta de grau este, de asemenea, compromisa.

Integral in Gardianul