O zi de scadere. Asa se putea anticipa de dimineata, la deschiderea burselor europene. Si estimarea ar fi fost corecta daca indicii americani nu ar fi facut un raliu de recuperare pe final de sesiune.

Marti, 08 Mai 2007, indicele Dow Jones a inchis aproape neschimbat la 13.309,07 puncte, S&P500 a scazut 1,76 puncte, adica 0,12% la 1.507,72, in timp ce indicele de tehnologie Nasdaq100 a crescut 3,87 puncte, adica 0,20% la 1.899,83 puncte.

Europa in schimb, a inregistrat o sesiune negativa: DAX30 din Germania a scazut 1,11% la 7.442,20 puncte, indicele pan-european EuroStoxx50 a scazut 0,68% la 4.411,32, in timp ce FTSE de la Londra a scazut 53,30 puncte, adica 0,81% la 6.550,40.

Dupa seria neintrerupta de cresteri din perioada recenta, investitorii au considerat ca este mai prudent sa isi ia o parte din profit acasa. Este logic, mai ales ca analiza tehnica indica deja de ceva vreme o tendinta clara de supracumparare.

Chiar si momentul ales isi are logica sa: Miercuri va avea loc sedinta Fed, Joi se vor intalni oficialii ECB si cei ai Bancii Angliei, deci suficiente motive pentru o abordare prudenta.

Dupa deschiderea sesiunii din Statele Unite, indicii bursieri americani au scazut intre 0,56% (Dow Jones) si 0,68% (Nasdaq100). Insa, ceea ce a surprins pozitiv a fost faptul ca acestia au inregistrat un raliu de recuperare pe final de sesiune.

Investitorii din Statele Unite cred atat de mult in continuarea trend-ului de crestere incat au considerat scaderea din primele ore de tranzactionare ca un bun prilej de a cumpara actiuni mai ieftin.

Daca insa acest raliu de final a fost sau nu doar un foc de paie, este prematur sa estimam acum. Urmeaza cateva zile extrem de importante pentru pietele financiare, in special datorita sedintelor bancilor centrale din Statele Unite, Europa si Anglia.

Daca acestea nu vor oferi surprize majore pentru investitori, este posibil ca trend-ul de crestere din pietele de capital sa se mai prelungeasca pe termen scurt. Insa, chiar si in cazul acesta, o corectie tot va fi necesara pentru conservarea trend-ului pe termen lung.

Hewlett-Packard a surprins pietele facand un anunt neprogramat. Compania a dat publicitatii estimarile pentru rezultatele financiare pentru trimestrul urmator: castigul pe actiune se va situa intre 0,69-0,70 dolari pe actiune, in timp ce veniturile vor fi de aproximativ 25,5 miliarde de dolari. Estimarile precedente indicau un castig pe actiune de 0,65 dolari si venituri de 24,5 miliarde.

Principala motivatie a acestui anunt neprogramat a fost aceea a unei scurgeri de informatii financiare, prin email, catre “o singura destinatie externa”, dupa cum au declarat oficialii HP. In tot cazul, anuntul a fost privit bine de piata, actiunile Hewlett-Packard crescand 2,76% la 45,01 dolari.

Alcoa, cel mai important producator mondial de aluminiu, a primit un raspuns la oferta de preluare a rivalului Alcan. Surpriza: nu din partea Alcan, ci din partea unui actionar propriu, Jana Partners LLC, care a trimis o scrisoare catre conducerea Alcoa prin care cere sa se renunte la oferta, motivand ca “Alcoa are antecedente in a nu genera o crestere de valoare prin achizitii”.

Acest aspect intareste suspiciunea ca, de fapt, cresterea recenta a a cotatiei Alcoa nu se datoreaza decat faptului ca ea insasi este o tinta de preluare. Nu de mult, BHP Billiton si Rio Tinto si-au exprimat dorinta de preluare a Alcoa. Unul din posibilele argumente: in sesiunea de luni Alcoa a crescut 8,33% la 38,63 dolari, iar marti a crescut inca 2,25% la 39,50 dolari.

Tot din zona fuziuni si achizitii: celebra companie Reuters a facut publice detaliile de preluare din partea publisher-ului canadian Thomson Corporation: 8,8 miliarde de lire sterline (aproximativ 17,6 miliarde de dolari). Daca oferta va fi acceptata, noua grup se va numi Thomson-Reuters, dar diviziile financiare unificate se vor numi Reuters.

Dolarul s-a intarit inaintea zilelor sedintelor bancilor centrale. Investitorii au jucat prudent, inchizandu-si din pozitiile castigatoare Short pe dolar inaintea unei perioade in care o crestere a volatilitatatii este de asteptat. Dolarul a inchis la 1,3542 fata de euro, la 119,98 fata de yenul japonez, la 1,9886 fata de lira sterlina si la 1,2181 fata de francul elvetian.

Miercuri va avea loc sedinta Federal Reserve, iar joi sedinta ECB si a Bancii Angliei.

Estimari cu privire la Fed: dobanda neschimbata, acelasi text (sau foarte putin modificat) al declaratiei oficiale.

Estimari cu privire la ECB: dobanda neschimbata, dar Jean-Claude Trichet, la conferinta de presa, va trimite un semnal clar ca la sedinta din iunie dobanda la euro va creste cu 0,25% la 4%.

Estimari cu privire la Banca Angliei: o crestere a dobanzii cu 0,25% la 5,5%. Insa, o parte din piata vede posibila o ridicare a dobanzii cu 0,5%.

Va voi tine la curent...

dezbate pe blogul lui Liviu Moldovan