Monica Macovei, criticata continuu de senatori

Dezbaterile in plenul Senatului la legea Agentiei de Integritate au durat aproximativ doua ore si s-au finalizat prin votul unanim in favoarea proiectului de lege

In discursurile pe care le-au avut de la tribuna Senatului, reprezentantii partidelor politice, cu exceptia PD si PLD nu au ratat ocazia sa-si exprime criticile la adresa fostului ministru al Justitiei, initiatorul legii ANI, Monica Macovei.

PNL, PSD, PC si PRM au subliniat faptul ca Parlamentul a fost cel care a creat o “forma coerenta si severa” a legii care controleaza averile demintarilor.

Rand pe rand, Monica Macovei a fost acuzata de senatori fie ca a tergiversat lucrarile la comisiile de specialitate, incercand sa-si aroge toate meritele luptei anti-coruptie, fie ca a mintit poporul aratand cu degetul catre parlamentarii care nu doresc sa voteze legea.

“Monica Macovei a preferat sa-si tergiverseze propria initiativa legislativa, prin neprezentarea la dezbaterile in comisii, in scopul de a-si aroga toate meritele si pentru a critica politicienii ca nu doresc adoptarea legii. O minciuna sfruntata si o acuz ca a mintit poporul roman”, a declarat de la tribuna senatorul PSD, Ian Chelaru.

"A fost de doua ori in plen si a doua oara mi-a zis, in timp ce o insoteam in plen, ca ne uraste si ne detesta pe toti. Trebuie sa reflectam daca nu cumva Macovei nu si-a dorit sa fie adoptata aceasta lege", a adaugat si liberalul Puiu Hasotti.

"Facem dovada ca ne-am dorit o lege serioasa, puternica, dar care are articole ce pot fi imbunatatite. In textul proiectului au fost introduse numeroase amendamente pentru ca legea ANI sa nu slujeasca unui interes politic, pentru ca, initial, ANI, ca si ordonanta 16, s-a dorit a fi un instrument politic.

In final ii urez succes Monicai Macovei in activitatea la ONG-ul la care se va intoarce”, a subliniat ironic senatorul PRM, Valentin Dinescu.

Parlamentarii au facut modificari pe ultima suta de metri

Senatorii au adoptat in plenul Senatului doua amendamente noi la legea Agentiei de Integritate. Primul i-a apartinut senatorului PRM Ilie Petrescu si prevede ca presedintii, vicepresedintii, secretarii si trezorierii sindicatelor sunt obligat sa-si declare averile, iar acestea pot fi verificate de catre inspectorii de integritate. Amendamnetul a trecut cu 82 de voturi "pentru", 7 "impotriva" si 7 abtineri.

"Stim cu totii ca liderii unor sindicate s-au imbogatit in mod nejustificat. Ar fi bine ca si ei sa cada sub incidenta acestei legi", a declarat senatorul PRM, Gavrila Vasilescu.

Al doilea amendament apartine senatorului PSD Ioan Chelaru si prevede ca declaratia de avere de la finalul mandatului unui demnitar sa fie verificata daca exista o diferenta vadita ce depaseste echivalentul sumei de 10.000 de euro sau un procent de 10% intre averea existenta si veniturile realizate. Amendamentul a fost adoptat cu 83 de voturi "pentru", 8 voturi "impotriva" si 4 abtineri.

Imediat dupa votul final al senatorilor, ministrul Justitiei Tudor Chiuariu a declarat ca "adoptarea acestui proiect arata ca lupta impotriva coruptiei nu este exclusivitatea unui partid sau a unei persoane".

Senatul controleaza Agentia de Integritate

Daca in textul initial al legii Agentia de Integriate era un organism independent, fara subordonare politica, in varianta finala ea intra sub controlul parlamentar, mai exact al camerei superioare - Senatul. Cu alte cuvinte senatorii dispun asupra activitatii institutiei care controleaza si averile lor.

Pe parcusul dezbaterilor din comisii s-a introdus un amendament in lege prin care senatorii stabilesc componenta Agentiei si controleaza bugetul acesteia.

O alta prevedere pe care o contine legea ANI proaspat adoptata este propunerea actualului ministru al Justitiei Tudor Chiuariu, care a preluat o propunere mai veche a PC si care introduce obligatia ca averile dobandite illicit sa fie confiscate.

O alta modificare facuta de senatori este ca inspectorii Agentiei pot solicita, in timpul verificarilor, tuturor institutilor si autoritatilor publice implicate, precum si persoanelor juridice de drept public sau privat, documentele necesare intocmirii actului de constatare.

De asemenea inspectorii trebuie sa specifice motivele care stau la baza solicitarii, iar sefii institutiilor sunt obligate ca, in termen de 10 zile lucratoare, sa ofere datele.

Totusi in lege nu se regaseste capitolul de incompatibilitati unde parlamentarii care detineau functii de avocat, jurist sau notar. Prevederea pe care o cuprindea legea in varianta Macovei a fost eliminata inca de la dezbaterile din Camera Deputatilor, iar senatorii nu s-au sinchisit sa o mai discute.

Potrivit procedurii legislative, legea adoptata de catre senatori va merge spre pomulgare la presedintele Romaniei, in prezent Nicolae Vacaroiu. Presedintele interimar urmeaza sa promulge legea care isi urmeaza traseul catre Monitorul Oficial. De la data la care va fi publicata, legea devine aplicabila.