Papa Benedict incepe, miercuri, o vizita pastorala de cinci zile in Brazilia, tara cu cea mai mare populatie romano-catolica din lume. Aceasta este prima calatorie a sa pe continentul sud-american in calitate de suveran pontif si va coincide cu o mare conferinta a episcopilor din regiune.

Suveranul Pontif este asteptat la Sao Paulo in jurul orei 19.30 GMT (21.00, ora Romaniei). Vizita este menita sa insufle un nou elan Bisericii Catolice, a carei existenta este amenintata in regiune de prozelitismul bisericilor neo-protestante.

Vaticanul nu si-a ascuns niciodata ingrijorarea ca biserica romano-catolica pierde teren in America Latina, in special in Brazilia.

In cursul acestei vizitei, papa Benedict va tine mai multe liturghii in aer liber, va canoniza primul sfant nascut in Brazilia si va transmite un mesaj la conferinta episcopilor din America Latina si Caraibe.

In ultimele luni, Suveranul Pontif a pregatit terenul pentru intalnirea sa cu episcopatul latino-american, punand accentul pe importanta familiei, o tema care va marca aceasta vizita. Biserica tocmai a pierdut o importanta batalie in Mexic, dupa ce autoritatile din aceasta tara au votat o lege ce permite femeilor sa avorteze in clinicile din capitala.

Papa va discuta si despre "proliferarea sectelor", o aluzie la penticostali, o grupare care numara din ce in ce mai multi adepti din cauza slabei influente a Bisericii Catolice in zona.

Calatoria lui Benedict al XVI-lea in Brazilia este a sasea in afara Italiei si prima in afara spatiului eurasiatic in cei doi ani de pontificat.