Francois Bayrou, candidatul centrist clasat al treilea in recentele alegeri prezidentiale, a anuntat, joi, ca va infiinta un nou partid care va concura in alegerile parlamentare din din 10 si 17 iunie, relateaza BBC News.

Noua formatiune politica, intitulata Miscarea Democrata (MD) se doreste a fi o alternativa centrista la cele doua mari blocuri, Uniunea pentru Miscare Populara (UMP), al carui lider este Nicolas Sarkozy, si Partidul Socialist (PS).

Intre timp, 22 din cei 29 de parlamentari ai formatiunii sale, Uniunea pentru Democratia franceza (UDF), alesi in 2002 au decis sa se alaturi asa numitei majoritati prezidentiale, drept pentru care UMP a decis sa nu prezinte contracandidati in circumscriptiile lor.

Primele sondaje de opinie pentru alegerile parlamentare plaseaza noul partid pe locul trei, cu intentii de vot de circa 15%, in spatele UMP, cu 35% si PS, cu 30%.

"Vine o vreme cand este necesara o schimbare pentru a dechide usile cat mai multor cetateni care vor sa se simta acasa. Este corect sa ne asumam acest risc, pentru ca electoratul francez sa stie ca exista si deputati independenti in Parlament ", a declarat Bayrou, citat de Reuters.

Francois Bayrou a obtinut un procentaj de 18,7% in alegerile prezidentiale din 22 aprilie si s-a clasat pe locul al treilea, dupa Nicolas Sarkozy si candidata socialista Segolene Royal.