Invatamantul superior european ramane finantat 80% din fonduri publice, dar cheltuielile pe care trebuie sa le plateasca studentii sunt tot mai mari si difera foarte mult de la o tara la alta, potrivit unui studiu publicat de Euridyce, reteaua de informare in probleme de educatie in Europa care cuprinde cele 27 de state membre ale UE, alaturi de Islanda, Norvegia si Turcia.

In toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene, 80% din finantarea invatamantului superior este de origine publica, de la stat sau colectivitati locale, cifra care depaseste chiar 90% in Danemarca, Finlanda si Austria.

Restul, de 11,6%, vine de la studenti care trebuie sa achite taxe de inscriere si de invatamant, iar 5,4% vin din partea unor intreprinderi private sau fundatii, cifra ajungand la 10% in Marea Britanie si in Olanda.

Sectorul public primeste, de altfel, peste 70 % dintre studentii europeni, potrivit studiului Euridyce citat de AFP. Nu exista insa o comparatie intre cheltuielile studentilor europeni si cele ale tinerilor care studiaza in tari din afara UE, cum ar fi SUA.

"Nu voi recomanda o scadere a sprijinului financiar public pentru invatamant", a comentat comisarul european pentru Educatie si Cultura, Jan Figel, referindu-se la acest studiu, precizand ca doar tarile scandinave indeplinesc obiectivul european de a investi 2% din PIB in invatamantul superior.

Potrivit acestui raport, accesul la studii pentru o prima calificare poate fi considerat ca gratuit in 12 tari intre care Finlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca, Irlanda, Polonia, Ungaria.

Taxele pentru studenti vor fi tot mai mari

Daca cheltuielile administrative in unele tari sunt, in general, mai mici de 200 de euro, 14 tari UE cer in plus studentilor sa contribuie la costurile educatiei cu taxe anuale care variaza in fiecare an.

In Anglia si in Irlanda de Nord, de exemplu, universitatile sunt libere, de anul trecut, sa decida valoarea cheltuielilor invatamantului pana la 4.300 de euro, adica de trei ori mai mult decat pana acum. In Germania, sapte landuri din 16 vor cere, anul viitor, contributii la costul invatamantului.

15 tari vor impune contributii majore pentru cei care vor sa-si prelungeasca studiile. Intre acestea: Spania, Italia, Polonia, Turcia, Irlanda si Ungaria. Comisarul Jan Figel a subiliniat ca tendinta de a cere studentilor contributii tot mai mari pentru educatie trebuie contrabalansata cu gasirea unor modalitati de a-i ajuta sa le achite.

Studiul Euridyce a fost publicat cu doar cateva zile inaintea conferintei de la Londra din 17-18 mai, unde vor participa ministrii invatamantului superior din 45 de tari membre ale "Procesului Bologna".

Lansata in 1999, Declaratia de la Bologna, care vizeaza sa creeze un spatiu european al invatamantului superior pana in 2010, a permis in special sa fie armonizate cele trei mari cicluri ale invatamantului superior: licenta, masteratul si doctoratul.