Muzeul de Arta Tate Modern se numara printre cele mai populate muzee din intreaga lume, fiind vizitat de aproximativ patru milioane de persoane anual. Promotor al artei contemporane de ultima ora, Tate Modern a fost inaugurat pe data de 12 mai 2000 si reprezenta una dintre principalele atractii artistice de la Londra, un real succes printre turisti.

Tate Modern, care reuneste opere de arta moderna ale celor mai mari creatori ai secolului XX, printre care Picasso, Dali sau Warhol, este amplasat excelent, pe malul Tamisei, vizavi de Catedrala St. Paul.

Amenajarea muzeului a inceput in urma cu 12 ani, intr-o fosta centrala electrica, o cladire monolit, aproape numai otel si zidarie (4 milioane de caramizi), realizata de Sir Giles Gilbert Scott. Constructia, o imbinare remarcabila intre traditional si modern, a functionat ca centrala din 1952 pana in 1981, cand pretul petrolului a crescut si cladirea a fost dezafectata.

In 1995 a inceput "convertirea" ei in noua casa a colectiei de arta moderna, sub intrumarea arhitectilor Jacques Herzog si Pierre Meuron.

Tate Modern - “fabrica” de arta moderna si contemporana

Colectia permanenta de arta moderna a muzeului este aranjata nu pe ani sau perioade de timp ci pe teme: istorie si stiinta, obiecte si natura moarta, pictura de peisaje si nuduri . Expozitii temporare si conferinte au loc adesea in acest muzeu.

Perspectiva asupra Millenium Bridge si St. Paul's, din Tate Modern
Foto: HotNews.ro

Trei incaperi sunt dedicate colectiei Gustav & Elly Kahnveiler, colectie din care fac parte lucrari ale unor pictori de renume ca: Leger, Klee, Gris, Braque, Picasso, Laurens etc.

Un element inedit al colectiei este creatia „Still life” a lui Sam Taylor-Wood: un tablou ce reprezinta un cos de fructe care in patru minute trec prin fazele obisnuite de degradare a alimentelor. De altfel, si lucrarea „6 attitudes” a lui Bill Viola reprezinta un real succes.

Acesta a redat cu incetinitorul, in 20 de minute, expresiile diferite ale unui actor pe care, in mod normal, le face in 3 minute. Sunt expresii de bucurie, mirare, tristete, melancolie. Ultima este cea de somn. La sfarsitul celor 20 de minute, ultima figura se trezeste din somn si, astfel, ciclul se reia.

O alta expozitie este dedicata obiectelor gasite in Tamisa cu prilejul diverselor sapaturi: pe rafturile bine prinse de pereti stau asezate tot felul de periute de dinti, chei, ascutitori, pixuri, pantofi de dama vechi de zeci de ani, sticlute de parfum, sparturi de vase, ceramice etc.

Alaturi sunt expuse in 3 randuri orizontale, poze alb/negru ale muncitorilor ce au contribuit la colectarea si aranjarea acestor “comori” pe rafturi, sub indrumarea artistului American Mark Dion.

Turbine Hall, situata la primul nivel, reprezinta punctul de atractie principal pentru public. In fiecare an, intre lunile octombrie si martie, incaperea adaposteste unele dintre cele mai interesante creatii ale artistilor contemporani.

Lucrarea care a avut cel mai mare succes a fost „The Weather Project”, in hala fiind amplasant un soare urias ce „sclipea” pe un tavan intesat de oglinzi.

Extindere de peste 315 milioane de euro

De curand, muzeul a lansat si un proiect de extindere a galeriilor. Britanicii vor sa construiasca o pirami cu pereti din sticla, care urmeaza sa fie inaugurata in deschiderea Jocurilor Olimpice din 2012. Piramida va avea o inaltime de 70 de metri si va costa in jur de 215 milioane de lire sterline (315 milioane de euro), fiind finantata de sectorul privat.

Proiectul este conceput de arhitectii Jacques Herzog si Pierre de Meuron, care au realizat si cladirea muzeului.

Operele romanilor, expuse la Tate Modern

Expozitia Test Site - topogane pt relaxarea vizitatorilor
Foto: tate.co.uk

La muzeul Tate, intrarea este libera, exceptie fac perioadele cand muzeul gazduieste expozitiile cu adevarat importante. In cei 7 ani existenta, muzeul s-a bucurat si de cateva colectii ale romanilor.

In 2006, graficianul roman Dan Perjovschi a fost invitatul muzeului, ca realizator al expozitiei-performance "The Room Drawing" ("Desenul de camera"). Schitate direct pe peretii muzeului, desenele lui Perjovschi merg pe linia sa obisnuita: simple, brute, ironice, percutante, tratand teme sociale si politice, persiflate intr-o maniera invecinata cu caricatura.

Opera lui Perjovschi s-a bucurat de succes nu numai la Londra, el fiind invitat la mai multe galerii de arta, printre care VanAbbe Museum Eindhoven, Stuttgart Kunstverein, Portikus Frankfurt, Lombard-Freid Projects New York, Attitudes Geneva, Kunsthalle Budapest, La Caixa Barcelona, etc.

Un alt roman care a onorat galetiile Tate prin lucrarile sale este Constantin Brancusi.

Trei opere a marelui sculptor, respectiv „Danaida”, aflata in proprietatea Muzeului National de Arta al Romaniei si doua apartinand Muzeului de Arta din Craiova: („Sarutul” si „Coapsa”), au fost solicitate de catre Muzeul Tate Modern din Londra pentru a fi expuse in cadrul expozitiei „Esenta lucrurilor”, unde au fost expuse zece lucrari semnate de Brancusi si raspandite pe intreg mapamondul. Expozitia a avut loc in 2004.

In 2003, o tanara artista, Iana Frezia Oprisa Sulyok din Satu Mare, a fost aleasa sa reprezinte Romania in cadrul expozitiei Concursului International de Arta Unilever, organizat in acel an la Tate Modern.

In varsta de doar sase ani, romanca a creat o lucrare de arta originala pe tema „Apa in viata ta”, opera ce a fost desemnata casigatoare la competitia nationala si care a fost expusa, alaturi de alte 13 lucrari, la muzeul londonez.

Surse: tate.org.uk, wikipedia.org