Guvernul dubleaza subventia pentru irigatii, a anuntat marti premierul dupa reunirea Comitetului pentru situatii de urgenta. Mai mult Tariceanu a declarat ca i-a cerut ministrului Finantelor si Economiei, Varujan Vosganian sa opreasca exportul de electricitate la Hidroelectrica.

Subventia pe hectar reprezinta 70% din costul irigatiilor. Totodata s-a stabilit extinderea termenului de decontare a facturilor pentru irigatii de la 30 la 60 de zile, precum si furnizarea la un pret avantajos a energiei electrice produse de Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Suprafata de teren agricol care poate fi irigata de Ministerul Agriculturii si Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare este de 700.000 hectare, dar nu au fost contractate decat 357.000 hectare, din care s-a solicitat irigarea a doar 35.000 hectare, conform datelor prezentate de premier.

"Nu este vorba de lipsa de actiune la nivelul institutiilor statului. Au fost depuse solicitari de irigatii doar pentru 10% din suprafata contractata si 5% din terenul care poate fi irigat", a declarat iritat Tariceanu, care a adaugat ca multe echipamente ale sistemelor de irigatii au fost furate dupa 1990.

Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a refuzat sa precizeze suprafata aproximativa, afectata de seceta.

Ministerul Agriculturii a convocat, marti dimineata, o sedinta de urgenta la sediul ministerului unde se discuta situatia din zonele afectate de seceta prelungita.

"Nu voi fi in niciun fel de acord sa declaram calamitata o suprafata pentru ca nu se apeleaza la sistemul de irigatii", a spus ministrul Decebal Traian Remes.

"Indiferent cate explicatii, cate justificari si trimiteri la tarife care trebuie platite este inadmisibil sa nu fi contractat decat jumatate din suprafata irigabila, desi se stie ca seceta poate sa dureze. E inadmisibil ca numai 10% din suprafata contractata sa fi fost udata", a adaugat ministrul Agriculturii.

El a cerut o situatie din partea a 17 judete privind suprafetele irigate.

Autoritatile din mai multe judete din tara intre care Dolj, Constanta, Olt, Caras-Severin, Giurgiu si Iasi au cerut ca acestea sa fie declarate zone calamitate. Ei spun ca mari suprafete agricole sunt deja compromise din cauza secetei prelungite.

Situatia cea mai trista pare a fi pentru locuitorii din comuna Rast, judetul Dolj. Dupa ce inundatiile le-au distrus, anul trecut, tot ceea ce cultivasera, acum culturile de grau si floarea soarelui sunt compromise din cauza ca, spun autoritatile, sistemul de irigatii nu functioneaza.