Biroul permanent al Senatului a luat, marti, in discutie tema votului uninominal. Presedintele interminar al Senatului, Doru Ioan Taracila, a precizat la finalul sedintei ca a solicitat liderilor de grupuri parlamentare sa-si mobilizeze oamenii in comisia de cod electoral pentru a demara lucrarile.

In prezent exista 18 inititive legislative care vizeaza introducerea votului uninominal, insa parlamentarii intentioneaza sa mearga pe doua variante, mai exact initiativele PNL si PSD.

Dupa intalnirea premierului Calin Popescu Tariceanu cu presedintele interimar Nicolae Vacaroiu, Senatul a decis sa ia in discutie tema votului uninominal.

“Speram ca pana la sfarsitul lui mai Parlamentul sa aiba un proiect privind votul uninominal. Am solictat grupurilor parlamentare ca sa-si mobilizeze omaneii in acest sens.”, a declarat Doru Ioan Taracila.

Presedintele interimar al Senatului a precizat ca in prezent sunt inregistrate in Parlament 18 proiecte de lege care vizeaza alegerile parlamentare. Potrivit lui Taracila “cele mai importante sunt intiativele PSD si PNL”.

“Important este sa se puna de acord pe unul dintre cele doua proiecte(...) Daca fiecare grup parlamentar isi mentine punctul de vedere, este clar ca nu vom ajunge la nici un acord, care trebuie sa fie cel putin majoritar, fiind vorba despre o lege organica”, a declarat Taracila.

Social-democratii au un proiect care se refera la votul uninominal majoritar, in circumscriptiile electorale, cu un tur de scrutin iar PNL sustine cu imbunatatiri varinata elaborata de Asociatia ProDemocratia .