Bulgaria se pregateste pentru primele alegeri euro-parlamentare. Presedintele Parlamentului European (PE), Hans-Gert Poettering, a indemnat cetatenii bulgari sa se prezinte la urne duminica, pentru a-si vota reprezentantii in Legislativul european, se precizeaza intr-un comunicat oficial PE, citat de Reuters.

Organizarea alegerilor euro-parlamentare in Bulgaria are loc la aproape cinci luni de la aderarea acestei tari la blocul comunitar.

"Este o zi foarte importanta pentru poporul bulgar, deoarece aceste alegeri sunt un centru al democratiei. Ca membru al Parlamentului European din 1979, am experimentat personal sase scrutine directe pentru PE si as dori ca cetatenii bulgari sa participe la acest vot important", a declarat Poettering.

Circa 6,7 milioane de alegatori bulgari ii vor alege pe cei 18 eurodeputati, care vor ramane in Parlamentul European pana in iunie 2009. Rezultatele votului vor fi cunoscute la 23 mai, iar lista completa a celor 18 eurodeputati va fi disponibila la 25 mai.

Mandatul unui eurodeputat este in mod obisnuit de cinci ani, dar avand in vedere ca Romania si Bulgaria au aderat la blocul comunitar la jumatatea mandatului 2004-2009, europarlamentarii lor vor ramane in functii pana la sfarsitul actualului mandat.

De la inceputul acestui an, cand au aderat la Uniunea Europeana, cele doua tari au fost reprezentate de eurodeputati nominalizati temporar de Parlamentele nationale.

Tara noastra va organiza alegeri europene in toamna acestui an, pentru a desemna 35 de eurodeputati.