Ioana Lupea: "Printre haine purtate, impregnate cu o parte din viata altcuiva, taranii dintr-un targ de vechituri vorbesc in contradictoriu despre Traian Basescu".

Nu despre seceta, nu despre reumatismele de vreme schimbatoare; cuvinte noi si stranii, oligarhi, Constitutie, Hrebenciuc, le ies din gura ca si cum ar spune scaun, mar, vrabie.

Poate ca in urma cu o luna erau iritati de politica si reticenti fata de orice tentativa de intruziune in agenda personala. Traian Basescu le-a schimbat prioritatile. Chestiunile fierbinti, interne si internationale, au fost asezate pe masa de la carciuma, printre PET-uri de bere si mormane de mucuri de tigari.

Traian Basescu a destramat vechile prietenii si solidaritati din elita intelectuala. Gabriel Liiceanu si Doina Cornea erau, in anii ‘90, doua tonuri ale aceleasi voci patrunzatoare impotriva restauratiei comuniste.

Astazi se regasesc in spatiul public instrainati, intrebandu-se probabil de ce s-a schimbat celalalt. Liiceanu s-a implicat de partea lui Traian Basescu, care „a clatinat vasul cu mal si apa statuta al tranzitiei”.

Doina Cornea a avertizat asupra potentialului autoritarist al aceluiasi Traian Basescu, atragand atentia intelectualitatii angajate asupra pacatului „caderii in admiratie”.

Daca azi ar fi sondata increderea in institutiile care s-au autosabotat prin decizii impopulare, parlamentul, guvernul si partidele politice s-ar afla in competitie pentru ultimele locuri.

Formatiunile sustinatoare ale presedintelui au crescut in sondaje peste noapte doar diseminandu-i mesajul. Iar PSD si PNL cauta iesiri de urgenta dupa ce Basescu le-a incendiat procentele - social-democratii pregatesc intoarcerea armelor impotriva liberalilor care prepara in bucataria partidului monarhia constitutionala - fiind expuse si revoltelor interne.

Chiar si UDMR, ai carei alegatori ar putea vota majoritar impotriva demiterii, are frisoane. Totul se imparte, societate si politica, in functie de dragostea si ura fata de Traian Basescu - ambele sentimente legand trainic de obiectul lor -, de atitudinea fata de suspendare sau fata de proiectele acestuia.

Sentimente si atitudini care pot norma dupa 19 mai viata politica, chiar si pe cea interna a partidelor, si influenta reforma constitutionala.

Suspendarea si campania pentru referendum, purtata nu ca presedinte, ci ca opozant al oligarhiei, i-au dat lui Traian Basescu o putere pe care nu o mai avea. Decizia abuziva a majoritatii parlamentare l-a gasit izolat politic si cu o incredere populara injumatatita.

Intrebarea este ce va face cu aceasta putere reinnoita, transferata lui de suporteri si adversari deopotriva, daca rezultatul referendumului va confirma sondajele?

Continuarea jocului de suma nula dintre actorii politici, in contextul polarizarii societatii, ar putea avea efecte grave asupra credibilitatii institutiilor fundamentale, guvern, parlament, partide politice, in final asupra institutiei prezidentiale.

Schimbarea Romaniei nu se face doar cu poporul, nu ne putem transforma intr-o democratie referendara, dar nici impotriva lui, prin ignorarea de catre coalitia anti-Basescu a rezultatului referendumului. Negocierea are o reputatie proasta, dar numai ea poate converti votul din 19 in proiecte politice pentru societate.