Calciul si vitamina D luate in exces fac mai mult rau decat bine. Potrivit unui studiu, citat de publicatia britanica The Independent, cercetatorii au descoperit ca prea mult calciu provoaca leziuni ale creierului care duc la dementa, depresie si congestie.

Explicatia este simpla: prea mult calciu care se absoarbe in peretii vaselor de sange produce calcifierea, ceea ce face ca vasele de sange sa fie mai putin flexibile, reducand circulatia sangelui prin ele. Daca sangele nu ajunge la neuroni, acesti mor, provocand leziuni. Efectul poate fi agravat de vitamina D, care regleaza retentia de calciu.

Studiile facute pe 79 de barbati si 153 de femei, cu varste cuprinse intre 60 si 86 de ani, au scos la iveala ca cei care au luat calciu si vitamia D in exces au un volum mai mare de leziuni pe creier, fata de ceilalti subiecti.

In cateva studii mai vechi, aceeasi echipa de cercetatori americani a descoperit ca persoanele care consuma o cantitate mare de lactate au mai multe leziuni. Explicatia ar fi ca vitamina D si calciu se gasesc din abundenta in produsele lactate, in cereale si in paine.