Apelul la calm adresat de ministrul de externe, Adrian Cioroianu, alegatorilor este ipocrit si jignitor. Romanii nu sunt o banda de bezmetici insetati de violenta care isi vor gauri capetele cu stampila de vot.

Iar atmosfera de dinaintea referendumului pentru demiterea presedintelui nu este nici pe departe atat de incarcata si expusa fenomenelor extreme precum mercantil o descriu Orban, Cioroianu&comp.

Cetatenii care vor veni astazi la urne sunt constienti ca transeaza o problema controversata si nerezolvata de clasa politica: presedintele-jucator, personaj inventat si intrupat de Traian Basescu, recunoscut de Curtea Constitutionala ca un copil legitim al Legii fundamentale.

Trebuie sa ne fi lamurit dupa o luna de polemici mai putin cordiale ca seful statului nu a fost suspendat din functie pentru ca a incalcat Constitutia, ci pentru ca si-a asumat un activism inacceptabil in opinia unor partide politice.

Fie ca suntem pentru demiterea presedintelui-jucator, fie ca suntem impotriva, noi, cetatenii, vom da astazi o solutie clasei politice de care aceasta este silita sa tina seama de-acum inainte in raporturile dintre institutii si la elaborarea noii Constitutii. Nu-i alegem pe cei care vor alege, mai bine sau mai prost, in numele nostru si pentru noi.

Astazi noi insine finalizam un litigiu politic si institutional, fundamental pentru functionarea statului. Nu trimitem in functii niste politicieni propusi de partide, pe cei care ne-au invatat incorect si in propriul lor interes sa pretuim alegerile si sa ne dispretuim parerile ca neimportante in chestiunile fundamentale ale statului.

Avem competenta si puterea de a spune ce fel de presedinte dorim si nu e deloc putin lucru. Victoria lui Traian Basescu va fi a presedintelui-jucator, infrangerea lui, moartea conceptului.

Prea multi au incercat sa minimalizeze rezultatul referendumului, gresind fundamental fata de cetateni. Partidele si politicienii care au sustinut suspendarea, dar nu s-au mobilizat impotriva presedintelui Traian Basescu - cu intentia meschina de a folosi demonstrativ absenteismul de la referendum in campania pentru euroalegeri - nesocotesc puterea propriilor alegatori.

Chiar daca voturile „Nu” vor fi mai multe decat voturile „Da”, asa cum prevad sondajele de opinie, domnia majoritatii nu inseamna ignorarea minoritatii.

Voturile pentru demiterea lui Traian Basescu il obliga pe acesta, daca va castiga, sa fie receptiv la opinia minoritatii, adica sa ramana un presedinte-jucator integrand acestui rol recunoscut constitutional si reprosurile oponentilor referitoare la comportamentul sau.

Dar, mai ales, ii impune presedintelui, oricine va fi acesta de-acum inainte, sa fie un jucator atent la critici, sa puna piciorul in prag, dar si sa coopereze, sa lupte fara sa anihileze.

Absenteismul la referendumul de astazi nu poate fi decat fie rezultatul incapacitatii sau lipsei de apetit a actorilor politici de a face inteleasa miza consultarii populare, fie influenta nefasta a prejudecatii ca parerea noastra oricum nu conteaza. Absenteismul este mai mult un esec general decat un refuz.