Prezenta la urne la referendumul pentru demiterea presedintelui a fost de 44,04 % - a precizat, la ora 19.00, Biroul Electoral Central. Astfel, 74,30% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat in favoarea lui Traian Basescu, iar 24, 92% s-au pronuntat pentru demiterea acestuia.

La referendumul de sambata, 19 mai, Traian Basescu a obtinut aproximativ 6 milioane de voturi, cu aproape 1 milion mai mult decat la alegerile din 2004.

Estimarile facute de CURS si CCSB (Compania de Cercetare Sociologica si Branding) pana la ora 18.30, sambata, aratau ca pentru Traian Basescu au votat 78,1% din cei prezenti la vot, in timp ce impotriva asa au votat 21,9%, transmite TVR. Potrivit estimarilor facute de INSOMAR si Metromedia Transilvania, citate de Realitatea TV, Traian Basescu a fost votat de 75% din cei prezenti la vot.

Potrivit exit-poll-ului realizat de INSOMAR cei mai multi votanti provin din randul persoanelor cu varste cuprinse intre 18-34(32%) de ani a doua grupa de varsta dupa numarul de participanti fiind 50-64(28%) de ani.

Potrivit Newsin, structura votului pe categorii de studii arata ca persoanele cu studii medii au votat 79% in favoarea lui Basescu si 21% pentru demitere, persoanele cu studii superioare au votat pentru mentinerea in functie a lui Basescu 77% si 23% impotriva, iar cele cu cel mult zece clase au votat 76% pentru Basescu si 24% impotriva.

Din punct de vedere al regiunilor tarii, Basescu a adunat cele mai multe voturi din zona banatului - 83%, Dobrogea - 79%, Crisana-Maramures -78%, Transilvania (74%), Muntenia (73%), Oltenia (73%), Moldova (72%).

La alegerile electorale din 2004, Traian Basescu a obtinut aproxiamtiv 51% din totalul de 10,2 milioane de voturi exprimate, cu alte cuvinte a atras peste 5.1 milioane de voturi.

La referendumul de sambata, 19 mai, Traian Basescu a obtinut usor sub 6 milioane de voturi, cu aproape 1 milion mai mult decat la alegerile din 2004.

  • "Fac apel public la Parlament sa vina la o cooperare in sensul votului public de azi al romanilor", a declarat Traian Basescu, imediat dupa aflarea rezultatelor estimative.

  • "Cea mai puternic semnificatie a votului de azi, atat de puternic majoritar in favoarea mea, e legat de consolidarea independentei Justitiei..."

  • "Votul de azi e un vot de incredere si pentru adevar. Romanii au spus astazi un adevar. Au spus ceea ce vor. Noi avem obligatia sa le garantam acest adevar...", a mai declarat Traian Basescu care spune ca romanii si-au exprmat astfel si sprijinul pentru principalele prioritati politice enuntate de el cu cateva zile in urma.


    M. Geoana: " Suspendarea lui Traian Basescu cu o larga majoritate parlamentara nu este anulata de votul referendumului de azi...Este o victorie fara glorie. Juridic, Traian Basescu se intoarce la Cotroceni, dar legitimitatea sa a fost afectata..."

    C.P. Tariceanu: "Participarea la vot are o puternica semnificatie. Ea demonstreaza ca preocuparile romanilor sunt cu totul altele decat cele ale lui Traian Basescu...In privinta rezultatelor, consider ca romanii i-au dat lui Basescu a doua sansa..."


    textul se actualizeaza