Asupra ministrului telecomunicatiilor Zsolt Nagy, chemat ieri la Parchetul General pentru a i se aduce la cunostinta acuzatiile aduse in dosarul „privatizari tradate”, planeaza suspiciunea ca anul trecut a fost pe litoralul bulgaresc pe banii spionului Stamen Stantchev.

Nagy s-a prezentat ieri in fata anchetatorilor insotit de doi avocati, dar intalnirea a durat doar cateva minute. Practic, ministrul a semnat procesul-verbal prin care a luat la cunostinta acuzatiile ce i se aduc: asociere si sprijinire a unui grup de crima organizata cu caracter transnational. El a primit si o copie a rezolutiei de incepere a urmaririi penale impotriva sa.

La finalul intrevederii cu procurorii, demnitarul si-a sustinut nevinovatia, insa a tinut sa precizeze ca, „spre deosebire de altii”, nu are incredere in institutiile statului. Nagy a declarat ca nu se teme ca va fi suspendat de presedintele Traian Basescu, cu atat mai mult cu cat raportul Comisiei de la Cotroceni a aratat ca nu exista indicii ca ar fi comis vreo infractiune.

„Asa ca, nu vad rostul acestei rezolutii”, a conchis el. Zsolt Nagy a adaugat apoi ca nu-si aminteste daca a avut vreo intalnire cu bulgarul Stamen Stantchev, cu Vadim Benyatov sau cu vreun alt inculpat din dosar. „Oricum, ma intalnesc cu foarte multa lume”, a explicat acesta.

Excursii in Bulgaria si telefoane cadou

Anchetatorii au, se pare, o cu totul alta parere. Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori pentru trimiterea in judecata a celorlalti inculpati in cauza, Zsolt Nagy ar fi primit diverse „atentii” din partea lui Stantchev si a membrilor grupului acestuia in schimbul furnizarii de informatii confidentiale despre o serie de licitatii organizate de Ministerul Telecomunicatiilor.

Astfel, din inregistrarile telefonice aflate la dosar reiese ca in perioada 16-20 august 2006, Stamen Stantchev i-ar fi „aranjat” ministrului Nagy o scurta vacanta pe litoralul bulgaresc. Mai mult, spionul a afirmat ca ministrul si-ar fi petrecut minivacanta pe banii lui. Schimbul de „amabilitati” dintre Nagy si Stantchev se pare ca a fost reciproc.

Dupa cum reiese din documentele intocmite de anchetatori, la un moment dat, ministrul ar fi intervenit personal pentru ca bulgarul sa-si recupereze un bagaj ratacit pe Aeroportul Otopeni. Mai mult, de ziua sa de nastere, Zsolt Nagy ar fi primit un telefon mobil din partea conducerii Credit Suisse First Boston, reprezentata in Romania de Vadim Benyatov, si el inculpat in acelasi dosar.

integral in EvZ