Negocierile pe scena politica au inceput in forta, atat in interiorul partidelor, cat si intre ele. Odata cu negocierile au inceput si luptele interne. In centrul discutiilor este PD, aflat acum intr-o situatie paradoxala: are o reprezentare parlamentara suficient de mica pentru a nu putea singur balanta, dar are cele mai bune pronosticuri pentru viitoarele alegeri.

Negocierile PD cu PSD merg pe doua scenarii in acest moment: crearea unui guvern de uniune nationala sau declansarea anticipatelor.

In toate aceste scenarii - un mare absent: PNL, parasit de toti. Liberalii asteapta acum deciziile PSD si PD, constienti ca soarta guvernului Tariceanu nu depinde de PNL, ci de jocurile de pe scena politica.

Iar PSD a anuntat marti, prin vocea lui Geoana, ca va incepe discutii cu toata lumea pentru formarea unei noi majoritati parlamentare.

Citeste si:

  • PSD va negocia cu toate partidele parlamentare
  • PC ar putea sustine o eventuala motiune de cenzura
  • Ioan Rus sustine colaborarea dintre PSD si PD
  • Analiza Stratfor: Cele trei optiuni ale Romaniei


  • Primul scenariu a fost o eventuala colaborare cu PSD, mai exact cu grupul de la Cluj, pentru crearea unui guvern de uniune nationala. Blaga si Boc au luat in considerare o eventuala colaborare cu Ioan Rus si Vasile Dancu de la Cluj, cu conditia reformarii PSD. Adica tragerea pe linie moarta a lui Geoana, Iliescu si Hrebenciuc.

    Negocierile nu au ajuns la nici un rezultat dupa ce Rus si Dancu au inregistrat un esec in scoaterea lui Geoana si Iliescu din partid.

    In aceste conditii, liderii PD nu vor sa auda de o asociere cu un PSD condus de actuala echipa. Dat fiind ca grosul electoratului democrat este extrem de ostil PSD, o asemenea asociere ar duce la scaderea scorului electoral al partidului lui Boc.

    Al doilea scenariu: alegerile anticipate. PD nu poate declansa singur alegeri anticipate din cauza numarului mic de parlamentari. Pentru a declansa anticipatele, democratii au nevoie de colaborarea PSD.

    Scenariul discutat de PD si PSD este ca social-democratii sa depuna o motiune de cenzura care sa duca la caderea guvernului Tariceanu si la declansarea de alegeri anticipate. In schimbul acestui serviciu, PD trebuie sa colaboreze cu PSD dupa alegeri la alcatuirea Guvernului. Rus a pledat in Biroul Executiv Central pentru o astfel de varianta.

    Totusi, PD nu s-a hotarat sa dea gir acestui scenariu, urmand sa ia o decizie in functie de restructurarea care va avea sau nu loc in PSD.

    "Vom vota impotriva tuturor guvernelor din care nu facem parte", a declarat Vasile Blaga, dand semnalul ca democratii vor o motiune de cenzura impotriva lui Tariceanu.

    Cele doua alternative au fost dezbatute la varful ambelor partide, insa deocamdata fara nici un rezultat. De altfel, negocierile si dezbaterea solutiilor de abia au inceput.

    Voiculescu sustine ca vrea anticipate

    Presedintele PC, Dan Voiculescu, a anuntat ca partidul sau va sprijini o motiune de cenzura. Intr-o conferinta de presa desfasurata marti, Voiculescu a anuntat ca PC este de acord cu declansarea anticipatelor.