Cel mai mare proces pentru frauda din Belgia a inceput, luni, la Bruxelles. Acuzatii in acest caz sunt sefii firmei high-tech Lernout & Hauspie, companie care atinsese o valoare de piata de 7,4 miliarde euro la scurt timp inainte de faliment, relateaza agentia AP, citata de cotidianul Washingtin Post.

Mai bine de 13 mii de mici investitori care au cumparat de la bursa actiuni ale companiei Lernout and Hauspie i-au dat in judecata pe cei 21 de conducatori Lernout and Hauspie, solicitand din partea fimei despagubiri de 300 de milioane de euro.

Acestia ii acuza pe angajatii de fraude in sistemul de contabilitate si de inventar, pentru sustragerea de bani prin practici de calcul ilegale, marind cifra de afaceri a companiei, ceea ce a determinat investitorii sa participe la o speculatie financiara.

"Capul de acuzare consta in faptul ca veniturile firmei au fost exagerate in mod dramatic intre anii 1997 si 2000. Acest lucru i-a dezinformat pe investitori in legatura cu situatia financiara reala a companiei", spune Dominique Debrauwere, avocatul sef al partii vatamate, citat de BBC News.

Cei doi directori fondatori ai companiei, Jo Lernout si Pol Hauspire, au fost arestati in 2001. Lernout a negat fraudele si a declarat ca, la finele procesului, va putea fi demonstrata nevinovatia celor 21 de acuzati. "Ma bucur ca a inceput procesul! Vom demostra ca suntem nevinovati si ca nu a fost vorba de nici o frauda", a declarat el.

Procesul, cel mai mare de acest fel din istoria Belgiei, este in atentia unui numar foarte mare de oameni, motiv pentru care se va desfasura intr-un centru de congrese din Bruxelles, precizeaza BBC.

Lernout & Houspire a fost fondata in 1987 si s-a dezvoltat rapid, fiind recunoscuta drept un important jucator pe piata tehnologiilor de recunoastere a vocii. Compania a fost listata la data de 1 decembrie 1995 pe NASDAQ. Compania s-a afirmat si in momentul in care Microsoft Corp. a investit in ea, iar Bill Gates a purtat discutii cu cei doi fondatori.