Subsidiarele Raiffeisen International din Bulgaria (Raiffeisenbank, Bulgaria) si Croatia (Raiffeisenbank Austria, Croatia) vor primi credite in valoare de 10 milioane euro fiecare de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), fondurile fiind destinate dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, au anuntat miercuri oficialii Raiffeisen.

Fondurile sunt acordate in cadrul programului „Facilitatea de Finantare a IMM-urilor din fonduri UE/BERD” si sunt destinate pentru dezvoltarea activitatii fermierilor si antreprenorilor din zonele rurale ale Bulgariei si intreprinderilor mici si mijlocii din Croatia. Aceste credite vor fi insotite de o finantare nerambursabila acordata de Comisia Europeana.

“Parteneriatul nostru pe termen lung cu BERD s-a concretizat in numeroase tranzactii si colaborari care s-au dovedit benefice pentru sectorul privat, in mare parte IMM-uri.

Astfel, impreuna cele doua institutii au avut o contributie importanta la promovarea initiativei private si la cresterea economiilor din Europa Centrala si de Est” a declarat Herbert Stepic, presedintele Raiffeisen International.

Facilitatea de Finantare a IMM-urilor din fonduri UE/BERD, un program comun al Comisiei Europene si al BERD lansat in 1999, sprijina dezvoltarea antreprenorilor facilitandu-le accesul la finantare.

In cadrul acestui program care cuprinde 11 tari, BERD a alocat peste 1.091,5 milioane de euro pana in prezent, iar Comisia Europeana inca 145,8 milioane de euro, fonduri nerambursabile si asistenta tehnica.

BERD, detinuta de 60 de tari si doua institutii interguvenamentale, are drept scop sprijinirea tranzitiei tarilor din Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente de la economia planificata catre economia de piata, avand investitii de aproape 34 miliarde euro. Pana in prezent a mobilizat un capital total de 103 miliarde euro.

Raiffeisen International detine cea mai importanta retea bancara din Europa Centrala si de Est, fiind prezenta prin unitati bancare, companii de leasing si doua reprezentante pe 18 piete din regiune. Are 12,5 milioane de clienti si peste 2.900 de unitati.

Raiffeisen International este subsidiara grupului Raiffeisen Zentralbank Oestrreich AG (RZB), care detine 70% din actiuni, restul de 30% fiind tranzactionabile la Bursa de Valori din Viena.