Un numar tot mai mare de europeni sunt de acord cu masurile antifumat aplicate in locurile publice, titreaza in editia de miercuri Euobserver.com, citand cel mai recent eurobarometru publicat marti de Comisia Europeana. Rezultatele sunt vazute de catre Comisie ca un fapt care ar putea genera o extindere a politicilor antifumat in intreaga Europa.

Studiul releva ca foarte putini romani renunta la fumat si cand se reapuca, nu stresul este principalul motiv, ci incapacitatea de a face fata ispitei.

In timp ce interzicerea fumatului in diferite spatii publice - precum in metrouri, aeroporturi, birouri sau magazine - se bucura de cel mai ridicat sprijin (88%), interzicerea fumatului in baruri si pub-uri inflameaza cel mai mult spiritele europenilor, doar 62% dintre europeni declarand ca sprijina astfel de masuri.

Eurobarometrul mai arata ca majoritatea europenilor sunt constienti de riscurile de sanatate asociate fumatului, desi in tari precum Polonia si Lituania “un numar relativ de mare de persoane considera ca fumatul pasiv nu este periculos deloc”.

Pe de alta parte, desi “manifesta un anumit grad de consideratie pentru nefumatori”, danezii par a fi cei care tin cel mai putin seama de prezenta acestora, fumand atat in prezenta copiilor cat si a femeilor insarcinate.

Grecii sunt pe primul loc la fumat. Romanilor le este greu sa renunte

Potrivit rezultatelor Eurobarometrului, 32% dintre europeni sunt fumatori, cei mai multi fiind grecii (42%), letonii, ungurii si bulgarii (in procente de 36% fiecare), la polul opus sitandu-se portughezii, 64% dintre acestia declarand ca nu au fumat niciodata, slovacii (59%) si maltezii (57%).

In Romania, 31% dintre respondenti au declarat ca sunt fumatori, iar 57% au spus ca nu au fumat niciodata. Studiul atrage atentia insa ca foarte putini romani, doar 11% dintre respondenti, au declarat ca s-au lasat de fumat anul trecut. Asta in conditiile in care 32% dintre romanii declara ca au incercat sa se lase de fumat in ultimele 12 luni.

Antreprenorii si managerii - cel mai putin ispititi sa renunte de fumat

Aproximativ unul din trei fumatori a incercat sa renunte la fumat anul trecut, cele mai ridicate procente fiind intalnite in randul englezilor (46%) si ungurilor (43%), in timp ce majoritatea austriecilor (82%) si spaniolilor (80%) au declarat ca nu au incercat sub nicio forma sa se lase de fumat. Antreprenorii si managerii europeni ( 27% fiecare ) s-au gandit cel mai putin la acest aspect.

Motive diferite de la tara la tara de a te reapuca de fumat

Studiul releva ca cel mai des intalnit motiv pentru care europenii revin la acest obicei este stresul. Totusi motivele difera de la tara la tara. Astfel, 34% dintre belgieni se reapuca cel mai adesea de fumat din cauza stresului dar sunt mai putin tentati sa faca acest lucru pentru ca datorita renuntarii la fumat au inceput sa ia in greutate.

Pe de alta parte, cei mai multi ciprioti (23%) hotarasc sa se reapuce de fumat tocmai pentru a nu se ingrasa. Cat despre romani, nu stresul este cel mai des intalnit motiv pentru a reveni la fumat ci neputinta de a tine piept ispitei.

In anul 2005, Comisia a lansat o campanie antifumat in intreaga Europa in valoare de 72 milioane euro, a doua mare campanie a blocului european pe marginea acestui subiect, campanie adresata tinerilor, dat fiind faptul ca media de varsta a tinerilor care fumeaza a coborat sub nivelul varstei de 13 ani. Din cauza fumatului, circa 650 de mii de oameni mor anual in Uniunea Europeana.