Cu rabdarea ajunsa la limita, avocatii si reprezentantii industriasilor si bancherilor interbelici spun ca nu au dorit si nu isi doresc un conflict cu autoritatile romane, dar ca sint fortati de neseriozitatea Guvernului.

Mostenitorii averii bancherului interbelic Chrisoveloni, care au primit deja actiuni FP, vor alege calea unei interpelari impotriva statului roman in Parlamentul European.

Aceasta „daca ordonanta nu va fi adoptata in doua-trei saptamini“, spune Georgios Kossyvakis, reprezentant al intereselor familiei Chrisoveloni.

La nationalizare, banca Chrisoveloni era intre primele opt institutii bancare private din Romania, iar acum valoarea actiunilor primite este de aproximativ 20-30 de milioane de euro. „Este o masura extrema, deoarece intotdeauna noi am dorit sa sprijinim acest mod de despagubire.

Am dorit chiar sa organizam un road-show in Europa destinat prezentarii FP a posibililor investitori“, declara acesta.

Interpelarea va fi adresata sefului Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, prin intermediul unui deputat european, dupa un model care permite si parlamentarilor nostri sa interpeleze Guvernul asupra unor probleme.

In cazul extrem in care Parlamentul European va constata nerespectarea proprietatii in Romania, una dintre masurile posibile ar fi restrictionarea accesului la fondurile de coeziune, spune Kossyvakis.

Mostenitorii industriasilor Malaxa si Auschnitt sint si ei nemultumiti de situatia in care se gaseste FP.

Daca la finele anului trecut cele doua familii evocau, prin intermediul reprezentantilor lor, posibilitatea unui proces indreptat impotriva statului, acum avocatul Corin Trandafir afirma ca actiunea a fost deja redactata si ca va fi inaintata Tribunalului Bucuresti in prima decada a lunii viitoare.

Corin Trandafir nu se indoieste de succesul actiunii, deoarece la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), statul roman a mai pierdut zece procese, in care a fost condamnat la plata de despagubiri ca urmare a nefunctionarii FP.

„Instantele romane sint obligate sa decida la fel ca si CEDO, institutie care a condamnat Romania in alte zece cauze“, spune acesta.

Departamentul de Stat al SUA va fi o alta institutie sesizata asupra nerespectarii proprietatii private in Romania, dupa blocarea activitatii FP.

Asociatia Victimelor Comunismului din SUA, organizatie ce numara in rindurile sale 200.000 de victime ale fostului regim, se va intilni la 29 mai cu oficiali de rang inalt ai administratiei americane ca sa se plinga de blocarea FP.

„O astfel de asociatie a fost organizata in SUA cu scopul de a da Romania in judecata, putind cere daune cuprinse intre cinci si opt miliarde de dolari daca situatia FP nu se va schimba“, spun oficiali ai asociatiei.

„Indolenta Guvernului roman de a-si respecta obligatiile legale catre victime va transforma o justa si onorabila restituire, care nu ar costa nimic contribuabilii romani, intr-o disputa scumpa pentru acestia“, spun aceiasi oficiali.

Integral in Cotidianul